De raket is volgens Japanse bronnen in de richting van de Stille Oceaan gevlogen, en is daarbij over Japans grondgebied gegaan. Het Japanse leger heeft niet geprobeerd om de raket te onderscheppen.
Noord-Korea houdt vol dat de raketlancering bedoeld is om een satelliet in een baan rond de aarde te brengen, maar Japan, Zuid-Korea en de VS vermoeden dat het om een test van de langeafstandsraket Taepodong-2 gaat.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag om 15 uur lokale tijd (21 uur Belgische tijd) bijeen voor een zitting over de gevolgen van de raketlancering in Noord-Korea. Dat heeft een Mexicaanse diplomaat, wiens land de Veiligheidsraad voorzit, gezegd.
In een persbericht noemt de Amerikaanse president Barack Obama de Noord-Koreaanse raketlancering een 'provocatie'. Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, liet zondag weten de raketlancering door Noord-Korea, wat een overtreding vormt van resoluties van de Veiligheidsraad, te betreuren.
Volgens Japan vormt de lancering een schending van de VN-resoluties 1.695 en 1.718. Deze resoluties verbieden Noord-Korea activiteiten te ontplooien in verband met zijn ballistische rakettenprogramma.
De regering van Zuid-Korea bestempelt de Noord-Koreaanse raketlancering als 'onverantwoordelijk'. Volgens Seoel vormt de lancering van een langeafstandsraket 'een ernstige bedreiging voor de veiligheid op het schiereiland en in de wereld'.
'De regering zal krachtdadig optreden tegen deze Noord-Koreaanse provocatie', luidde het, zonder precisering over de aard van dergelijk optreden. De 680.000 Zuid-Koreaanse soldaten zijn in staat van alarm geplaatst om te kunnen antwoorden op eventuele Noord-Koreaanse provocaties aan de grens tussen beide landen.