'Fernand Koekelberg: 'Ik handelde te goeder trouw'
Foto: belga

 

 Fernand Koekelberg, de commissaris-generaal van de federale politie, zegt dat hij te goeder trouw handelde door een anonieme klacht tegen minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt niet door te spelen aan het gerecht. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht beslist ten vroegste begin volgende week over het lot van Koekelberg.

 
     

 

Koekelberg wil echter niet kwijt waarom de klacht niet werd doorgegeven. 'Ik ben ten eerste niet officieel op de hoogte gesteld, ten tweede loopt er een gerechtelijk onderzoek', zegt hij in een korte reactie. Wel beweert hij dat hij de klacht niet als vriendendienst had achtergehouden.

Schorsing

Minister De Gucht beslist ten vroegste begin volgende week of Fernand Koekelberg al dan niet wordt geschorst, zegt zijn woordvoerder Vincent Stuer. 'De minister is in het bezit van het dossier en zal het dit weekend bestuderen. Mogelijk volgt volgende week al een beslissing.'

Minister van Justitie Stefaan De Clerck had donderdag gevraagd aan minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt om Koekelberg te schorsen. 'Dit verzoek is bindend en is er gekomen na een onderzoek van het Comité P, het controleorgaan van de politie, dat op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken was gestart', stond in een persbericht van Binnenlandse Zaken. Dat het verzoek 'bindend' is, wil niet zeggen dat Koekelberg effectief geschorst wordt. Wel dat er effectief een gevolg moet gegeven worden aan het verzoek.

Anonieme klacht

Volgens de persmededeling hield Koekelberg een anonieme klacht achter tegen De Padt. Die zou uiteindelijk zelf de klacht naar het gerecht hebben doorgespeeld. De minister liet zich wraken in de huidige procedure, 'gelet op de aard van de feiten en de omstandigheden'. Op de ministerraad van vrijdag werd beslist dat minister De Gucht de bevoegdheden als tuchtoverheid overneemt.  

In de klacht wordt de Open VLD-minister beschuldigd van het doorsluizen van geld van het Geraardsbergse OCMW naar de partijkas. Van wie de klacht komt, is niet duidelijk. Hij kwam uiteindelijk bij Koekelberg terecht, die niet van plan was er iets mee te doen.

Volgens de Padt is het vertrouwen in Koekelberg nu volledig zoek. 'Als een topman van de politie voorstelt om een klacht blauw blauw te laten, dan is mijn vertrouwen beschaamd.' Hij ontkent evenwel de beschuldiging. Volgens De Padt slaat die nergens op en is compleet onzinnig.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig