Voorstelling regering Netanyahu
Foto: EPA

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag zijn kabinet aan de Knesset voorgesteld. Met 30 ministers en zes staatssecretarissen is het de grootste nieuwe regeringsploeg in de geschiedenis van Israël. Dinsdagavond legt het het kabinet de eed af.

De regeringscoalitie van de nieuwe Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) bestaat uit partijen van het rechtse en centrumlinkse en het religieuze en seculiere kamp. De strengreligiueze partij Verenigd Thora-jodendom heeft zich met haar vijf afgevaardigden principieel tot toetreding bereid verklaard, maar het coalitieakkoord nog niet ondertekend. De regeringscoalitie beschikt over een meerderheid van 69 van de 120 zitjes in de Knesset.  

In een rumoerige parlementszitting trok Netanyahu fel van leer tegen Iran. Volgens hem is het land de grootste bedreiging voor Israël. 'We zullen niemand toelaten ons bestaan in vraag te stellen', zo luidde het.

De Likoedleider verweet de internationale gemeenschap niet kordaat genoeg op te treden tegen het regime in Teheran.

Netayahu wil streven naar vrede met de Arabische wereld. Hij kondigde aan dat de vredesgesprekken met de Palestijnse Autoriteit verder gaan. De premier is echter geen voorstander van de tweestatenoplossing, die de VS en Europa steunen.

De Partijen

Likoed (27 zetels) is een rechtse partij die tot op vandaag de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat heeft afgewezen en in de plaats daarvan een uitgebreide autonomie voor de Palestijnen nastreeft. De partij van Netanyahu wil de in de Gazastrook heersende Hamas-beweging ten val brengen.

Ysrael Beitenu (15 zetels) is een ultrarechtse partij met Avigdor Lieberman als voorzitter. Ze eist van de Israëlische Arabieren een betuiging van trouw aan de staat Israël en wil eveneens de val van Hamas in Gaza.

De Arbeidspartij (13 zetels) is de sociaaldemocratische partij van Ehud Barak die streeft naar een regionale vredesoplossing met alle Arabische landen. Ze was diep verdeeld over de regeringsdeelname.

De Shaspartij (11 zetels) kan aanschouwd worden als de strengreligieuze partij van oosterse Joden. Ze is fel gekant tegen een splitsing van Jeruzalem, waarvan het door Arabieren bezette oostelijk deel door de Palestijnen wordt opgeëist als toekomstige hoofdstad van een eigen staat. Vele Shas-kiezers behoren tot ultra-orthodoxe families met een laag inkomen, die goedkope woonruimte in nederzettingen zoeken.

Daarnaast is er ook nog het Verenigd Thora-Jodendom (5 zetels), de strengreligieuze partij van de Ashkenazische, uit Europa afkomstige, Joden. Ze zet zich in voor de rechten van haar ultra-orthodoxe kiesgemeenschap en een strengere omzetting van joodse religieuze wetten in het dagelijks leven.

Ten slotte is er de kolonistenpartij (3 zetels), een nationaal-religieuze partij, die de Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever tot zijn kiezers mag rekenen.

De portefeuilles

Het kabinet van de nieuwe Israëlische premier Benjamin Netanyahu is met 30 ministers het grootste in de geschiedenis van het land. Enkele van de belangrijkste posten worden als volgt bezet:
      
Eerste minister: BENJAMIN NETANJAHU (Likoed)
Buitenlandse Zaken: AVIGDOR LIEBERMAN (Yisrael Beiteinu)
Binnenlandse Zaken: ELI JISHAI (Shas)
Defensie: EHUD BARAK (Arbeidspartij)
Financiën: JUVAL STEINITZ (Likoed)
Justitie: JAAKOV NEEMAN (Likoed)
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in