Mariusz O. teruggekeerd naar Polen
Mariusz O., die eind 2007 schuldig werd bevonden aan de moord op Joe Van Holsbeeck, is op 19 maart teruggekeerd naar zijn familie in Polen. Nochtans werd zijn vrijlating pas in oktober verwacht. Dat schrijft La Libre Belgique.

De vader van Joe was niet op de hoogte van de 'vrijlating' van Mariusz. Hij vindt het spijtig dat Justitie hem niet op de hoogte bracht, maar hij beschouwt het vertrek van Mariusz naar zijn thuisland toch als goed nieuws: 'Weten dat Mariusz ver van hier is, zal mij ervan weerhouden hem proberen terug te vinden', luidt het.

Joe Van Holsbeeck werd in april 2006 op klaarlichte dag neergestoken in het station van Brussel-Centraal omdat hij zijn mp3-speler niet wou afgeven aan Adam G. en Mariusz O.

Volgens de twee advocaten van Mariusz heeft die laatste de Belgische justitie overtuigd van het welslagen van zijn proces van sociale reïntegratie in de overheidsinstelling voor jeugdbescherming van Kasteelbrakel. In Polen wil de jongeman in de bouwsector werken, met de bedoeling zijn ouders financieel bij te staan. Die zijn een jaar geleden naar Polen teruggekeerd.

Normaal moest Mariusz O. tot zijn 20ste in de gesloten instelling blijven, maar zijn advocaten konden dus het einde van het zijn plaatsing bepleiten. De jeugdrechtbank deed einde januari een uitspraak in die zin, maar het parket tekende beroep aan. Het hof van beroep bevestigde op 9 maart echter de beslissing van de jeugdrechtbank.