De recente uitspraken van de paus tijdens zijn Afrikareis over aids en het condoomgebruik zijn voor minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) 'onaanvaardbaar', zo luidt het op het kabinet Buitenlandse Zaken. Zes partijen, de liberalen, socialisten en groenen aan beide zijden van de taalgrens, stellen een resolutie voor waarbij de pauselijke nuntius door De Gucht op het matje geroepen wordt.

Over die resolutie zal donderdagnamiddag tijdens de plenaire Kamerzitting gestemd worden. Woensdag worden de uitspraken ook behandeld in de commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Kamer.

De resolutie is een initiatief van Open VLD MR, SP.A, PS, Groen! en Ecolo. 'Het is onaanvaardbaar en ik begrijp het ook niet dat een verstandig mens zo iets kan zeggen. Dit ontsnapt mij', reageert De Gucht woensdagochtend op de VRT-radio over de uitspraak. 'Als de resolutie goedgekeurd wordt, dan zal ik zoals gevraagd de pauselijke nuntius convoceren' en 'hem duidelijk maken dat de paus daar verkeerd is'.

Het kabinet De Gucht benadrukt dat de minister zich niet wil moeien met interne zaken maar dat de uitspraken van de paus van ruimer belang zijn dan die van de kerk. 'In dat kader is het niet aanvaardbaar.'
     
Aan het begin van zijn Afrikareis van vorige week zei de kerkleider dat het condoom de aids-problemen van Afrika niet kan oplossen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig