De ultraorthodoxe Shaspartij zal deelnemen in de coalitie van de aanstaande Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dat heeft de partij maandag gezegd.

Shas bereikte maandag een akkoord met de Likudpartij van Netanyahu over regeringsdeelname. Vorige week wist Netanyahu de ultranationalistische partij Yisrael Beiteinu al over de streep te trekken. De drie partijen die tot nu toe overeen zijn gekomen ministers te leveren voor het volgende kabinet, zijn samen goed voor 53 van de 120 zetels van het Israëlische parlement.

Netanyahu probeert ook nog andere religieuze partijen bij de coalitie te betrekken. Hij zou graag de gematigde Arbeidspartij van minister van Defensie Ehud Barak mee in de regering hebben. De partij van Barak stemt dinsdag over de vraag of kabinetsdeelname gewenst is.

De pogingen om de Kadimapartij van minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni bij de coalitie in te lijven liepen stuk op Netanyahu's weigering zich bereid te verklaren om te onderhandelen over een Palestijnse staat.