De minister van Binnenlandse Zaken, Guido De Padt, zegt woensdag dat hij er voorstander van is om de tuchtprocedures tegen politiemensen te versoepelen. Hij reageerde op de schorsing en de inverdenkingstelling van Guido Van Wymersch, de korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, wegens valsheid in geschrifte en het gebruik van valse stukken.

'Momenteel is de procedure zodanig log dat het ontmoedigend werkt voor de verantwoordelijken, zoals burgemeesters, om tucht toe te passen', zei De Padt. 'Dat is in strijd met mijn rechtsgevoel. Als iemand vandaag over de schreef gaat, kan je hem alleen schorsen. De persoon in kwestie kan niet werken, maar wordt wel doorbetaald. We moeten erover nadenken of er geen andere procedures toegepast kunnen worden. Ik heb zelfs weet van een geval waarbij iemand veroordeeld werd voor verkrachting, naar de gevangenis moest, maar zijn wedde wel doorbetaald kreeg.'

De Padt wil daarom met de sociale organisaties overleggen. Ook verwacht hij dat er over de tuchtprocedures aanbevelingen worden gedaan naar aanleiding van de evaluatie van tien jaar politiehervorming.

Van Wymersch werd dinsdagavond, na een verhoor van enkele uren, in verdenking gesteld. Hetzelfde gebeurde met Luc Closset, het voormalige hoofd van de Algemene Inspectie (AIG), het toezichtsorgaan op de lokale en federale politie. De feiten die hen verweten worden, hebben betrekking op de rol die ze speelden bij de benoeming bij de AIG van Christa Debeck, een medewerkster van de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael. Van Wymersch werkte ten tijde van die benoeming bij de AIG.