Huidkanker heeft een bepaalde geur en zou dus snel opgespoord kunnen worden met een eenvoudige test. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
"Wetenschappers vermoedden al langer dat tumoren een geur verspreiden maar we zijn de eersten die de samenstelling van deze geur hebben geïdentificeerd en gemeten", aldus Michelle Gallagher, professor chemie aan het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia en auteur van het onderzoek.

"Dit opent de weg naar mogelijk nieuwe diagnoses voor huidkanker op basis van een geurprofiel van de huid. We hopen dat we zo snellere en eenvoudigere diagnoses kunnen stellen", luidt het.

Om te bepalen of de huidgeur van patiënten met huidkanker anders was, maakten de wetenschappers gebruik van geavanceerde chromatografische technieken. Hierdoor konden ze bij elf patiënten met huidkanker stalen nemen van de lucht die zich net boven de tumoren bevond. De stalen werden geanalyseerd en de profielen van de chemische substanties in de stalen van de elf patiënten werden vergeleken om zo tot een chromatografisch profiel te komen. "Dat profiel verschilt van het geurprofiel dat je aantreft boven gezond huidweefsel", aldus Gallager.