Giuliani hoofdspreker op Republikeinse Conventie
Foto: reuters
De voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani wordt de centrale spreker op Nationale Conventie van de Republikeinse Partij van volgende maand. Ook de onafhankelijk geworden voormalige Democraat Joe Liebermann zal een toespraak houden.
Naast deze twee sprekers zal nog een keur aan Republikeinse hoogwaardigheidsbekleders en potentiële running mates voor John McCain het spreekgestoelte betreden, zoals president George Bush, vicepresident Dick Cheney, presidentsvrouw Laura Bush, de gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger en de door McCain verslagen presidentskandidaten.

De opening van de conventie staat gepland voor maandag 1 september. Giuliani, die New York als burgemeester door de aanslagen van 11 september 2001 loodste, zal zijn ’spotlight speech’ een dag later houden. Giuliani deed zelf ook mee aan de verkiezingen van de Republikeinse presidentskandidaat, maar hij won niet één van de vereiste gedelegeerden. Na zijn terugtrekking gaf hij zijn steun aan John McCain.

De toespraak van de persoon die McCains running mate wordt, staat gepland voor de derde avond van de conventie. McCains vrouw spreekt diezelfde avond. Op de laatste avond van de bijeenkomst zal John McCain officieel zijn nominatie als presidentskandidaat aanvaarden.

De sprekers tijdens de conventie en de volgorde waarin zij zullen aantreden verschaffen op geen enkele manier duidelijkheid over wie de mogelijke kandidaat voor het vicepresidentschap is. Het campagneteam kan afwijken van het sprekersschema wanneer McCain bepaald heeft wie hem gaat assisteren.

Bovendien kan het zijn dat hij iemand kiest die helemaal niet ingeroosterd staat. Opvallend is dat Joe Lieberman het woord zal voeren. Lieberman was tijdens de presidentsverkiezingen van 2000 nog de running mate van de Democratische kandidaat Al Gore. De senator uit Connecticut zal de mogelijkheid echter niet aangrijpen om kwaad te spreken over de Democraten. "Ik ga naar de conventie om het Amerikaanse volk uit te leggen waarom ik John McCain steun".

"De conventie zal in het teken staan van Jonh McCains betrokkenheid bij het land, dat hij altijd op de eerste plaats heeft gezet, vóór zijn eigenbelang en vóór de politiek", liet McCains woordvoerster weten.