WASHINGTON - In Amerikaanse openbare scholen hebben vorig jaar meer dan 200.000 leerlingen een pak slaag gekregen als straf. Dat zeggen Human Rights Watch en de American Civil Liberties Union woensdag in een rapport. Soms zijn de kinderen slechts 3 jaar oud.
Lijfstraffen op school zijn toegelaten in 21 Amerikaanse staten. In de staten waar de praktijk het vaakst voorkomt, worden Afro-Amerikaanse leerlingen 1,4 keer meer geslagen dan blanke medeleerlingen, terwijl zij niet noodzakelijk meer of erger wangedrag vertoonden, zo blijkt uit het rapport 'A Violent Education: Corporal Punishment of Children in US Public Schools'. Ook mentaal en fysiek gehandicapte leerlingen krijgen soms een pak slaag.

In de staten Texas en Mississippi worden leerlingen van 3 tot 19 jaar regelmatig gestraft voor 'kleinere' misstappen, zoals kauwgom in de klas of inbreuken op de kledingcode.

'Elke school heeft discipline nodig, maar kinderen die slaag krijgen, leren dat gewelddadig gedrag is toegestaan', zegt Alice Farmer, auteur van het rapport. Human Rights Watch en de American Civil Liberties Union vragen dat de overheid lijfstraffen in openbare scholen verbiedt.

Het onderzoek is gebaseerd op ondervragingen van ouders, leerlingen, leerkrachten en autoriteiten.