Pargesa, de Zwitserse holding van de Belgische miljardair Albert Frère en de Canadese zakenman Paul Desmarais, is de voorbije weken gebruik blijven maken van de onderwaardering van GBL om zijn belang in de Bel-20'er op te trekken tot net geen 54 procent. Dat valt af te leiden uit de meest recente participatiemelding van Euronext Brussel.
Pargesa is al langer zijn belang in GBL aan het versterken. Sinds begin dit jaar heeft de groep voor zo'n 176 miljoen euro aan aandelen GBL aangekocht.

Daardoor heeft de Zwitserse groep zijn belang in de Frère-holding opgetrokken van 48,6 procent eind 2007 tot 53,46 procent nu. Pargesa valt onder de controle van Parjointco, dat op zijn beurt voor de helft in handen is van Albert Fère en voor de andere helft in handen van Paul Desmarais.

Analisten betwijfelen dat de aankopen van Pargesa de voorbode zijn van een verdere vereenvoudiging van de aandeelhoudersstructuur van GBL. Pargesa zou eerder gebruik willen maken van de huidige onderwaardering van het aandeel, dat momenteel rond de 30 procent schommelt.