De Bel-20 is woensdag 0,1 procent lager gesloten, op 3.000,52 punten. KBC en Delhaize kregen een zware dreun en duwden de sterindex in de loop van de dag onder de 3.000 punten, maar tijdens het laatste uur handel werd het tij nog gekeerd.
Analist Guillaume Tiberghien van Crédit Suisse verlaagde zijn advies voor KBC (-2,9 procent tot 61,95 euro) en stelde het koersdoel bij van 108 naar 73 euro.

Tiberghien houdt er rekening mee dat KBC in het derde kwartaal 100 miljoen euro extra zal moeten afschrijven op zijn kredietportefeuille. In het licht daarvan vindt de analist dat KBC te duur is in vergelijking met zijn Europese sectorgenoten.

De analist meent voorts dat KBC door de kredietcrisis en de intense concurrentie op de Belgische spaarmarkt minder manoeuvreerruimte heeft.

Dexia steeg 1,4 procent tot 8,83 euro en Fortis verloor 0,3 procent tot 9,13 euro. Bank Degroof verkiest aandelen van Dexia en Fortis boven die van KBC wegens 'waarderingsredenen'.

De retailsector was de slechtst presterende branche op de Europese beurzen. Delhaize ontsnapte niet aan die trend. Het aandeel verloor 3,8 procent tot 41,08 euro. Ook Colruyt verloor 1,1 procent tot 181,70 euro.

Agfa-Gevaert, een van de meest volatiele aandelen in de Bel-20 en steeds onderwerp van speculatie over de verkoop van een van de afdelingen, ging 6 procent omhoog tot 5,53 euro. Het aandeel presteert de laatste tijd vrij goed onder impuls van de dalende zilverprijs.

Ackermans & van Haaren zakte 1 procent tot 66,34 euro en CFE won 1,6 procent tot 65,84 euro. Die twee hebben elk de helft van baggeraar DEME in handen. DEME heeft samen met de Britse constructeur Laing O'Rourke een belangrijke opdracht verworven voor de uitvoering van een nieuw havenontwikkelingsproject in het Verenigd Koninkrijk.

Het contract heeft een waarde van 500 miljoen euro. 'Dat komt bovenop de 1,32 miljard euro contracten die DEME eerder dit jaar al in de wacht sleepte. De orderinstroom versnelt en DEME doet het beter dan sectorgenoten', luidt de reactie bij KBC Securities.

ING Wholesale Banking verhoogde de winstverwachtingen voor CFE, dat eveneens de helft van DEME in handen heeft, voor 2008 en 2009 met respectievelijk 3 en 8 procent. 'We anticiperen een sterke stijging van het orderboek van DEME. Dat moet een van de katalysatoren worden voor het aandeel.'

Option (-9,3 procent tot 3,11 euro) kreeg af te rekenen met winstnemers. Woensdag schoot Option bijna 25 procent hoger na een belangrijke deal met laptopfabrikant Compal. Analisten vinden het echter nog te vroeg om victorie te kraaien.

Befimmo zakte 1,1 procent tot 75,50 euro na een weinig verrassend derde kwartaal. De tweede grootste vastgoedbevak van België bevestigde dat het over het gebroken boekjaar 2007/08 een brutodividend van 4,51 euro wil uitkeren.