De aandelen van de twee grootste Amerikaanse hypotheekverzekeraars, Fannie Mae en Freddie Mac, zijn woensdag opnieuw zwaar gezakt. Het aandeel van Fannie verloor zo'n 18 procent, dat van Freddie ruim 22 procent. Aanleiding is nieuwe speculatie over een mogelijke nationalisering van de bedrijven.
Volgens Amerikaanse media wordt het steeds waarschijnlijker dat de overheid zal moeten bijspringen om een faillissement te vermijden. Ook en vooral omdat investeerders uit Europa en Azië steeds meer aarzelen om nog te investeren in beide bedrijven.

Het belang van de hypotheekverzekeraars op de Amerikaanse woningmarkt is enorm. Fannie en Freddie staan samen in voor de financiering van zowat de helft van alle hypotheken in de VS.

Hun grootste probleem momenteel is dat ze voor hun activiteiten geld moeten ophalen op de internationale financiële markten. Daardoor moest Freddie Mac dinsdag al de hoogste rente betalen.

Volgens Bloomberg zouden de twee aan het einde van dit kwartaal 223 miljard obligaties afbetalen. Vraag is of dat zal lukken zonder dat de overheid bijspringt. Steeds meer beleggers gaan ervan uit dat de regering tussenbeide zal moeten komen.

Volgens de Wall Street Journal zouden vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Financiën woensdag nog een onderhoud hebben met Freddie Mac.