Dit weekend wordt in het Tsjechische Zlin de zesde wedstrijd van het IRC-kampioenschap afgewerkt, de Barum rally. Deze wedstrijd is er eentje met een traditie, in 1971 gecreëerd en dit jaar aan zijn 38e editie toe.
Na vijf wedstrijden staat de Fransman Nicolas Vouilloz (Peugeot 207 S2000) aan de leiding van het kampioenschap. Vouilloz heeft 36 punten, dat zijn er 17 meer dan zijn Belgische teamgenoot Freddy Loix (Peugeot 207 S2000).

Wil Loix nog meespelen voor de titel dan moet hij aan de bak in Zlin. "Alle Tsjechische chronoritten zijn heel snel. De grip verandert er voortdurend. Als rijder moet je heel wat improviseren en je hebt een wagen nodig die tegelijk voorspelbaar en progressief is. De uitdaging lijkt heel sterk op die die we ieder jaar in de Condrozrally aangaan", zegt Loix.

Een andere Belg aan de start is Bernd Casier (Volkswagen Polo S2000). Na zijn knappe prestatie in Ieper, waar hij vierde werd, gaat de West-Vlaming opnieuw op zoek naar punten. "Gezien de concurrentie zal ik heel blij zijn als ik bij de eerste vijf weet te finishen. Maar het is opletten, al van bij de eerste chronorit. Dat is een showetappe in de straten van Zlin waar er wel eens één en ander kan mislopen. De 9,36 kilometer lange proef wordt op kasseien verreden en is afgezoomd door hoge stoepranden. Ieder foutje betaal je cash."

De Belgen zullen zich schrap moeten zetten, niet minder dan 22 Super 2000 wagens staan aan de start, dat is een absoluut record. Het wordt vooral uitkijken naar thuisrijder en ex-WK rijder Roman Kresta (Peugeot 207 S2000). Hij won deze wedstrijd al drie keer.

De rally start vrijdag met een rit van 9.36 km in de straten van Zlin. Op zaterdag staan er 8 ritten gepland, goed voor 152.88 km klassementsritten. Op zondag tenslotte worden er nog vijf ritten gereden, goed voor 110.18 km. De rally eindigt zondagnamiddag.