De Australische onderneming Macquarie Airports, die een rechtstreeks belang heeft van 62,1 procent in Brussels Airport, wil een deel daarvan (26 pct) van de hand doen.
Erg ver gaan de Australiërs het niet zoeken: de potentiële koper van de 26 procent aandelen zou het infrastructuurfonds van dezelfde groep zijn, Macquarie European Infrastructure Fund 3.

De Australiërs hebben rechtstreeks en onrechtstreeks (via twee fondsen) 75 procent van het kapitaal van Brussels Airport in handen. De resterende 25 procent is in handen van de Belgische overheid.

In december 2004 kocht Macquarie 52 procent van de aandelen van Brussels Airport (toen Biac) voor 735 miljoen euro. Later werd dat belang nog uitgebreid.

De aandeelhouders van Macquarie zullen zich eind oktober kunnen uitspreken over de operatie. Macquarie Airports wil tegelijk ook zijn belang van 27 procent in de luchthaven van Kopenhagen verkopen.

Beide participaties zijn goed voor zowat 1,5 miljard Australische dollar en zouden met bijna 50 procent winst verkocht kunnen worden, luidde het woensdag.

Macquarie Airport leed de eerste zes maanden van dit jaar een verlies van 274,3 miljoen Australische dollar. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van 939,2 miljoen dollar geboekt. De omzet steeg in dezelfde periode met 48 procent tot 1,2 miljard Australische dollar.