OS Atletiek: Kevin Rans niet naar de finale
Foto: photo news
Kevin Rans heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van het polsstokspringen. Hij geraakte niet over 5m55, terwijl de kwalificatiehoogte 5m75 bedroeg.
De 26-jarige Rans, die door het BOIC gedelibereerd werd voor deelname aan deze Spelen, ging woensdag van de eerste keer over 5m30, maar had op 5m45 ook al drie pogingen nodig.

"Op die 5m45 zie je dat ik de hoogte in me heb met deze stokken, die iets zwaarder zijn, maar de routine zit er niet in", vertelde een ontgoochelde Rans. "Door de slechte omstandigheden van het voorbije jaar heb ik eigenlijk amper één keer met deze stokken kunnen springen. Ik heb de hoogte dus, maar die sprongen zijn te zeldzaam. Vanavond hadden we ook een beetje tegenwind, maar de omstandigheden zijn voor iedereen dezelfde hier. Ik ben echt voor elke poging gegaan, maar het is niet gelukt".

"Welke wedstrijden ik nog doe dit jaar, weet ik niet", ging Rans verder. "De 30e augustus misschien Merksem en de 7e september misschien Brasschaat, maar eergisteren heb ik gehoord dat de Memorial voor het polsstokspringen afgelast is. Zoiets horen twee dagen voor een wedstrijd als deze is natuurlijk ook niet ideaal".

"Maar ik krijg er echt genoeg van dat ik altijd zo veel kritiek krijg", klonk Rans verbitterd. "Er zijn zo weinig mensen die in mij geloven voor het polsstokspringen dat ik weer zin heb om te lopen. Ik vind het erg dat de mensen me zo ver krijgen, maar op de spurtnummers krijg je precies meer respect. Misschien ga ik de twee dus weer combineren, dat was eigenlijk wel plezant. Want met die constante kritiek in het polsstokspringen amuseer ik me niet meer. En als je ziet dat je hier met 20.50 de halve finales op de 200m kan halen. Op mijn 18e liep ik al 20.82".

Wereldkampioen sneuvelt in kwalificaties De Amerikaanse wereldkampioen Brad Walker heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale.

De 27-jarige atleet, die met 6,04 m de beste wereldjaarprestatie achter zijn naam heeft, overschreed geen enkele hoogte. Bij zijn aanvangshoogte van 5,65 m miste hij drie keer jammerlijk.

De 6,04 m van Walker is de op drie na beste prestatie in de geschiedenis. Enkel de Oekraïnse levende legende Sergueï Bubka (6,14 m), de Rus Maksim Tarasov en de Australiër Dmitri Markov (beiden 6,05 m) sprongen ooit hoger.