José Ivan Gutierrez wint proloog Eneco Tour
Foto: belga
De Spanjaard José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne) heeft woensdag de proloog van de Eneco Tour (ProTour) gewonnen. De laureaat van de editie van 2007 legde de 4,4 km in het Nederlandse Sittard-Geleen af in 5:30. Daarmee was hij een seconde sneller dan de Fransman Cyril Lemoine (Crédit Agricole).
De Noor Edvald Boasson Hagen (Team Columbia) eindigde als derde op twee seconden van Gutierrez. Vierde werd Sébastien Rosseler (Quick.Step) op vier seconden. Rosselers ploegmaat Tom Boonen gaf 23 seconden toe op Gutierrez.

Cyril Lemoine stond heel vroeg op de startlijst van deze proloog. Als zestiende al van de 151 renners die van start moesten gaan. Hij verbeterde de tijd van Edvald Boasson Hagen met een seconde en deed 5:31 over de 4,4 km. Gebrevetteerde tijdrijders als Koen de Kort, Sébastien Rosseler en Jurgen Van Goolen kwamen kort daarna niet aan die tijd in het winderige Nederlands Limburg.

Kort voor de klok van drie uur pletste daar een ware stortbui naar beneden en dat speelde uiteraard in de kaart van Cyril Lemoine. Een specialist als Bert Roesems bijvoorbeeld verloor veertig seconden op het natte wegdek met zijn glibberige steentjes waarop voorzichtigheid geboden was.

Het duurde tergend lang voor de weg opgedroogd geraakte in Sittard maar helemaal op het einde moesten natuurlijk nog enkele mannen naar de finish komen met flink wat adelbrieven op zak.

Eerst kwam Leif Hoste naar de streep. Hij redde het niet met 5:43. Meteen na Hoste kwam Luis Leon Sanchez, de Spaanse kampioen tijdrijden. Hij bleef steken op 5:39. Michael Rogers, drie keer wereldkampioen tijdrijden deed toch beter, maar met 5:35 kwam ook hij tekort. Idem voor Stijn Devolder (5:39), Joost Posthuma (5:38) en Jurgen Roelandts (5:37). Toen moest alleen José Ivan Gutierrez nog over de finish. Hij haalde het laatste greintje macht uit zijn smalle lijf en liet de klok stoppen op 5:31:090. Cyril Lemoine had er bijna negenhonderd duizendsten meer over gedaan en droop ontgoocheld af.

Daarmee is de eindwinnaar van de Eneco Tour van vorig jaar ook de eerste leider in de editie 2008. "Ook voor mij een beetje onverwacht"", aldus de bijna 30-jarige kopman van Caisse d'Epargne. "In tijdritten of prologen eindig ik meestal wel vooraan maar winnen doe ik zelden. Daar bovenop was er het gegeven dat ik na een sterke Tour als helper van Alejandro Valverde bijzonder vermoeid uit Frankrijk gekomen was. Twee weken lang kon ik niets anders doen dan rusten. De Eneco Tour moest mijn eerste wedstrijd na de Tour worden en ik heb me een week specifiek voorbereid. Als eindlaureaat van vorig jaar mocht ik immers ook niet afgaan. Toch blijft deze tweede overwinning van het seizoen na een rit in de Ronde van Valencia ook voor mij een aangename verrassing."