De Belgische dierentuinen zijn niet te spreken over het onderzoek dat Gaia heeft uitgevoerd. Het feit dat Gaia met de resultaten naar de media stapt zonder eerst de dierentuinen op de hoogte te brengen, wekt veel wrevel op.
De Zoo van Antwerpen erkent maar 4 van de 38 'inbreuken' die Gaia formuleerde in zijn rapport over Belgische dierentuinen. Wat de overige betreft, hebben ze volgens Van Eysendeyk bij Gaia verkeerd gemeten, kennen ze de wetgeving onvoldoende of ging het om een tijdelijke situatie. Aan de vier inbreuken, zoals onder meer de informatieborden, wordt momenteel gewerkt, zegt Van Eysendeyk.

Directeur van de Zoo van Antwerpen, Rudy Van Eysendeyk, laakt het gemis aan professionaliteit en ernst van het onderzoek van Gaia.

Olmense Zoo

De Olmense Zoo die volgens het Gaia-rapport ondermaats blijkt te scoren, zal geen rekening houden met de kritiek van Gaia. Volgens directeur Karel Verheyen moet de dierenrechtenorganisatie de situatie correct weergeven. De man wijst erop dat de dierentuin jaarlijks gecontroleerd wordt door bevoegden van de dierentuincommissie.

Verheyen is bovendien niet te spreken over de manier van onderzoeken van Gaia. 'Ze komen hier als een dief in de nacht', zegt Verheyen. 'Als ze een onderzoek willen, dan mogen ze gerust komen kijken en dan geef ik in alle vertrouwen een rondleiding', zegt de man.

Familiepark Harry Malter

Het Familiepark Harry Malter in Heusden is een van de drie dierenparken die volgens Gaia onmiddellijk gesloten moet worden. Sarah Malter, medewerkster van het park en dochter van eigenaar Harry Malter, weerlegt een deel van de kritiek van Gaia. Zo is het volgens haar onmogelijk dat een cavia in ontbinding in een kooi lag.

'De kooien worden dagelijks gereinigd', benadrukt de vrouw. De dierenrechtenorganisatie had ook kritiek op de aanwezigheid van een Afrikaanse olifant die samen met de eigenaar tussen de bezoekers liep. 'De olifant mag in het park onder begeleiding rondlopen', zegt Sarah Malter. 'Het is bovendien een ongelofelijk braaf dier, we zien er geen gevaar in', aldus de vrouw.

Sarah Malter geeft toe dat er in Familiepark Harry Malter fouten gebeuren. 'Daar proberen we tijdens de winterperiode aan te werken, naar gelang de financiële middelen. Maar we kunnen niet alles in een winter aanpassen', zegt de vrouw die bereid is om het Gaia-rapport in te kijken en de nodige aanpassingen uit te voeren. Toch had ze graag persoonlijk met de mensen van Gaia gesproken. 'Ook wij hebben enkel het beste voor met de dieren', aldus Sarah Malter.

Aviflora

Ook Marnick Goossens van familiepark Aviflora in Ingelmunster, dat ook een zeer slechte beoordeling kreeg van Gaia, vindt het jammer dat de dierenrechtenorganisatie eerst naar de media stapte.

'Ik vind het jammer dat ze geen open kaart spelen. Het is ook mijn bedoeling om met alles wettelijk in orde te zijn', aldus Goossens. De man geeft wel toe dat op het ogenblik van de controle van Gaia, eind april, de 47 overtredingen terecht waren.

Volgens de man was half mei zo goed als alles wel in orde. 'Ze hebben een beeld van het verleden geschetst dat nu totaal veranderd is', zegt Goossens.