OS Atletiek: Geen finale voor Monder Rizki
Foto: photo news
Monder Rizki heeft zich woensdag op de Olympische Spelen van Peking niet kunnen plaatsen voor de finale van de 5000m bij de mannen.
De 29-jarige Rizki eindigde in de derde en laatste reeks als achtste. De reeks werd gewonnen door de Amerikaan Bernard Lagat (13:39.70). Enkel de eerste vier van elke reeks en de drie tijdsnelsten plaatsten zich voor de finale. Rizki zette uiteindelijk de 26e tijd neer van alle deelnemers.

Met zijn tijd van 13:54.41 bleef Rizki ruim boven zijn persoonlijk record van 13:04.06, een tijd die hij eind juli liep op de KBC-Nacht van Heusden-Zolder. Rizki dook daarmee voor het eerst onder de BOIC-limiet voor Peking, en werd gedelibereerd.

Rizki, die op de Spelen van Athene 2004 ook sneuvelde in de reeksen van de 5000m, liep woensdag tijdens de eerste 4 km constant bij de eerste vier. Op anderhalve ronde van het einde werd het tempo serieus opgedreven, en Rizki zakte snel weg.

"Ik ben jammer genoeg in de reeks gevallen met de snelste finishers, zoals Lagat, Bekele en Mottram", vertelde Rizki na de wedstrijd. "Ik heb wat vooraan gelopen om het tempo wat op te drijven, en zo nog kans te maken op de snelste verliezende tijden. De eerste twee kilometer ging het snel, maar daarna vertraagde het. Op het einde ben ik wat gekraakt. Ik had liever in reeks 2 gezeten, waar minder grote namen in zaten".

Bekele voor de dubbel?

Naast Lagat plaatste ook de Ethiopiër Kenenisa Bekele zich moeiteloos voor de finale. Bekele werd derde in de reeks van Lagat en Rizki.

Lagat, die op het WK 2007 in Osaka de dubbel 1500/5000m won, werd in Peking al in de halve finales van de 1500m uitgeschakeld. Bekele gelooft na zijn winst op de 10.000m nog steeds in de dubbel.

Ook de Keniaanse medaillekandidaten Edwin Soi en Eliud Kipchoge lieten zich niet verrassen in de reeksen.