Sommige Franse soldaten die maandag in Afghanistan in een hinderlaag van de taliban terechtkwamen, zijn 'geraakt' door luchtaanvallen van de NAVO-troepen die hen moesten toelaten om uit de hinderlaag te geraken. Dat schrijft de krant Le Monde woensdag op basis van getuigenverslagen.
De krant interviewde woensdagochtend in Kaboel enkele Franse soldaten die bij de aanval gewond raakten. Zij denken dat het aantal slachtoffers te verklaren is door de trage reactie van het opperbevel en door ernstige coördinatieproblemen.

De getuigen stellen ook de officiële versie van het Franse leger in vraag. Die luidt dat bijna alle tien omgekomen soldaten al dood waren bij het eerste vijandelijke geschut.

De getuigen zeggen in de krant dat hun omgekomen collega’s omkwamen bij de urenlange gevechten die op het eerste geschut volgden. Bovendien zeggen ze dat Franse soldaten werden geraakt door NAVO-bombardementen en schoten van Afghaanse soldaten die hun doel misten.

De verkennerseenheid kwam zo 'bijna vier uur lang zonder versterking' in vijandig geschut terecht, zegt een van de gewonde soldaten.

De stafchef van de grondtroepen in Afghanistan, generaal Elrick Irastorza, wil niet reageren op deze 'aantijgingen'. Volgens hem is dit een tijd van medeleven en moeten er vervolgens lessen uit deze ervaring worden getrokken.

De lichamen van de tien omgekomen soldaten komen woensdag in Frankrijk aan. Donderdag zal er een nationaal eerbetoon plaatsvinden.