Chiquita definitief weg uit Antwerpen
Foto: ap
Bananenproducent Chiquita trekt definitief weg uit Antwerpen wegens de fiscale druk in België. Dat staat woensdag in Gazet van Antwerpen.
Chiquita kondigde enkele maanden geleden plannen aan om zijn Europese hoofdkwartier weg te halen uit Antwerpen en over te plaatsen naar Zwitserland. Dat zorgde voor nogal wat ophef, vooral omdat de Amerikanen herhaaldelijk lieten blijken dat het hen om de loodzware fiscale druk in België te doen was.

Zowel nationale als lokale politici deden pogingen om de plannen van Chiquita om te buigen, maar niets kon baten.

'Het is ons wel degelijk om de fiscale druk in België te doen', herhaalde algemeen directeur Michel Loeb uitdrukkelijk. 'Chiquita kan zijn Europese strategie in dit opzicht beter uittekenen vanuit Zwitserland dan vanuit België. De Zwitserse fiscaliteit biedt ons meer mogelijkheden.'

In een eerste fase van de herstructurering kregen de 124 personeelsleden meer uitleg bij de plannen. In een tweede fase wordt nu collectief ontslag vooropgezet voor 'alle personeelsleden die niet ingaan op het aanbod om mee de verhuizing naar Zwitserland te maken'.

Hoeveel mensen dat effectief zijn, is nog niet uitgemaakt. De personeelsleden krijgen nog tot 15 oktober de tijd om hun persoonlijke beslissingen duidelijk te maken. Het bedrijf wil vanaf 1 januari vanuit Zwitserland opereren.

De activiteiten van Chiquita in Puurs (overslag en transport) en in de haven van Antwerpen blijven ongemoeid.