Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois is heel tevreden met het sociale treintarief voor kansarmen dat de NMBS binnenkort invoert. Mensen met een laag inkomen kunnen via het Steunpunt Vakantieparticipatie al langer goedkoop van een vakantie of daguitstap genieten. Maar de dure treinreis naar de vakantiebestemming is voor hen echter vaak een te hoge drempel, zegt hij.
Kansarmen kunnen door toedoen van het Vlaamse Steunpunt Vakantieparticipatie al enkele jaren goedkoop op vakantie of daguitstap. De goedkopere treinreis zal volgens de Vlaamse toerismeminister nog meer kansarmen over de streep trekken om op vakantie te gaan.

'De doelgroep van het Steunpunt Vakantieparticipatie kan al enkele jaren genieten van een sociale korting voor de bus of de tram van De Lijn. Ik ben blij dat ook de NMBS nu volgt', stelt Bourgeois.

Betaalbare vakantie

De Vlaamse minister verhoogt in 2009 opnieuw de middelen voor een betaalbare vakantie voor mensen met een laag inkomen met 50.000 euro tot 212.000 euro.

Vorig jaar genoten ongeveer 50.000 mensen met een laag inkomen van een vakantie of een daguitstap. Dat is meer dan het dubbele van het jaar daarvoor. Het ziet er naar uit dat dit cijfer dit jaar nog met 10 procent zal stijgen, zegt Bourgeois.