Slechte punten voor Belgische dierentuinen
Foto: Pol De Wilde
Dierentuinen en -parken in België voldoen nauwelijks aan de wettelijke minimumvereisten op gebied van dierenwelzijn, veiligheid voor de bezoekers en educatieve verplichtingen. Dat blijkt uit een rapport van dierenrechtenorganisatie Gaia.
Volgens Gaia voldoet geen van de vijftien bezochte Belgische dierentuinen volledig aan alle wettelijke vereisten. Alleen Wildpark Saint-Hubert leeft de wet op dierenwelzijn volledig na.

Volgens Gaia, die voor het rapport twee keer een kijkje ging nemen in de dierentuinen, zijn de slechtste dierentuinen Aviflora in Ingelmunster, Familiepark Harry Malter in Heusden en Mont Mosan in Hoei.

Gaia roept minister voor Dierenwelzijn Laurette Onkelinx (PS) op deze dierentuinen te sluiten. Uit het Gaia-rapport blijkt ook de Olmense Zoo ondermaats te scoren.

Overtredingen die Gaia tijdens de bezoeken vaststelde, zijn onder meer te kleine dierenverblijven, onvoldoende of geen wettelijke verplichte inrichting van kooien of hokken, slechte hygiëne, verzorging en nalatigheid.

De dierenrechtenorganisatie stelde ook onveilige situaties vast voor mens en dier.

Gaia vraagt een krachtig optreden van minister Onkelinx. 'Zo moeten alle vijftien dierentuinen en -parken voor het einde van het jaar bezocht worden door een inspecteur', zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van Gaia.

'We moeten ook geen geduld meer hebben voor de slechtsten van de klas', vindt Vandenbosch. 'Die moeten gesloten worden'.