Van den Hoogenband vergat 'whereabouts'
Foto: reuters
De Nederlander Pieter van den Hoogenband heeft deze week op zijn thuisadres in België een aangetekende brief van de Nederlandse dopingautoriteit ontvangen.
De zwemmer had op de website een formulier met allerlei vragen in verband met de zogenoemde whereabouts niet ingevuld. Hij heeft zijn gegevens over zijn verblijfplaatsen rechtstreeks naar de internationale zwembond FINA en het wereldantidopingagentschap WADA gestuurd.

"Ik dacht dat dit wel voldoende was", zei de drievoudig olympisch kampioen woensdag. "Ik ben niet zo handig op de computer en het was nogal een gedoe dat formulier in te vullen. Ik heb er geen prioriteit aan gegeven. Als ik het nu niet tien dagen na terugkomst uit Peking alsnog doe, krijg ik een waarschuwing. Ik ga het thuis wel regelen."

Van den Hoogenband heeft er begrip voor dat de mensen van de dopingautoriteit hun werk moeten doen. Het tijdstip van de brief vindt hij wel vreemd. "Mijn vrouw krijgt die brief thuis op het moment dat ik in Peking net de finale van de 100 vrij heb gehaald. Mensen moeten dan toch weten dat ik hier ben."

Van den Hoogenband heeft ook niets tegen de dopingcontroles, maar de 'whereabouts' maken het er niet leuker op. "Ik heb niks te verbergen. Maar er moet voor de nieuwe generatie wel een betere oplossing komen. De atletencommissie en de atleten zelf moeten daar toch goede afspraken over gaan maken. Zoals het nu gaat, is het echt niet prettig."