Polen en VS tekenen akkoord over raketschild
Foto: ap
Polen en de Verenigde Staten hebben woensdag hun handtekening gezet onder het akkoord over het plaatsen op Pools grondgebied van een deel van het Amerikaanse 'raketschild'.
De tekst werd op de regeringszetel in Warschau getekend door de respectieve ministers van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski en Condoleezza Rice, en in het bijzijn van president Lech Kaczynski en premier Donald Tusk.

Dankzij dit akkoord kunnen de VS tien interceptoren van langeafstandsraketten installeren. Een radarsysteem in Tsjechië moet de gegevens voor het afschieten van de raketten leveren. Als tegenprestatie gaan de Amerikanen Polen Patriot-luchtafweerraketten leveren.

Tusk en Kaczynski kissebissen al een tijdje over wie met de eer voor het akkoord, waar een meerderheid van de Poolse bevolking tegen gekant is, mag gaan strijken. De patsteling met Washington werd vorige donderdag plots doorbroken door de 'gebeurtenissen in de Kaukasus'.

Officieel moet het systeem een Iraanse of Noord-Koreaanse raketaanval op Polen en/of Europese bondgenoten verijdelen. Beide landen beschikken niet over langeafstandsraketten. Rusland zegt dat het land doelwit is van het 'raketschild', maar dat wordt door Washington als paranoia weggewuifd.