OS Kajak: Maesen/De Bont komen 117 duizendsten tekort voor finaleticket
Foto: photo news
Het 'net-niet-gevoel' bij de Belgen blijft overheersen. Nu was het de beurt aan kajakkers Maesen/De Bont. Zij leken een hele wedstrijd vlot door te gaan naar de finale, maar verspeelden uiteindelijk hun derde plaats aan de Chinezen. Met 117 duizendsten achterblijven is een bittere pil om te slikken.
Het zag er nochtans lang goed uit voor onze landgenoten. Ze namen halfweg de leiding en hadden na 750 meter nog steeds de tweede positie in handen. In de slotfase werden ze nog voorbijgegaan door de Letlanders en op de finish ook nog de de Chinese boot.

De Bont en Maesen finishten in 3:24.148. De Letlanders Krists Straume en Kristpas Zalupe wonnen in 3:23.408, voor de Nieuw-Zeelanders Mike Walker en Steven Ferguson (3:23.511) en de Chinezen Jie Shen en Zhipeng Huang (3:24.031).

Op 250 m van het einde leken Kevin De Bont en Bob Maesen het wedstrijdverloop onder controle te hebben. Ze hadden zopas hun leidersplaats afgestaan aan de Nieuw-Zeelanders Walker-Ferguson, die in de voorwedstrijd al sneller bleken dan onze landgenoten, en lagen iets voor de Letten Straume-Zalupe, een team dat ze vrijwel altijd de baas bleven en dus als derde leek mee te gaan naar de A-finale.

Zo'n berekening was echter buiten de Chinezen gerekend, die toen wel pas zesde op meer dan vijf seconden peddelden, maar vooruit geschreeuwd door het enthousiast thuispubliek een verschroeiende eindsprint inluidden. De Belgen, zich blijkbaar van geen kwaad bewust, lieten ook de Letten nog voorbij glijden en voelden zich comfortabel op hun derde plaats en dus op weg naar de A-finale. Maar op amper twee meter van het einde kwamen plots de Chinezen naast hen en met een ultieme jump sprongen ze onze onthutste landgenoten voorbij.

De Chinezen Shen-Huang finishten met elf honderdsten van één seconde voorsprong op Kevin en Bob derde, vooral voor de Belgen een eeuwigheid van verschil, want zij, die het WK 2007 nog als vijfde afsloten, moeten nu vrijdag de Olympische finale van op de wal volgen.

Uitslag halve finale

1. Letland 3:23.408 Q (Straume, Zalupe)
2. Nieuw-Zeeland 3:23.511 Q (Walker, Ferguson)
3. China 3:24.031 Q (Shen, Huang)
4. België 3:24.148 (de Bont, Maesen)
5. Canada 3:26.635 (Jorens, Cuthbert)
6. Finland 3:27.018 (Hokajarvi, Mikkonen)
7. Venezuela 3:27.423 (Ramos, Rodriguez)