OS Atletiek: Zevenkampster Blonska verliest zilver na dopingtest
Foto: ap
De Oekraïnse Lyudmila Blonska testte tijdens de Spelen in Peking positief op het gebruik van anabole steroïden. Dat meldt de Franse sportkrant Equipe op zijn website. Blonska won zilver in de zevenkamp.
Blonska wordt nu gediskwalificeerd door het Internationaal Olympisch Comité. De Amerikaanse Hyleas Foutain krijgt zo het zilver in handen, de Russin Tatiana Chernova het brons.

De Oekraïnse zorgde voor het zesde dopinggeval op deze Spelen. Eerder liepen de Spaanse wielrenster Maria Isabel Moreno, de Taiwanese baseballspeler Chang Tai-Shan, de Noord-Koreaanse schutter Kim-Jong-Su, de Vietnamese turnster Do Thi Ngan Thuong en de Griekse atlete Fani Chalkia tegen de lamp.

Blonska is een recidiviste. Ze zat al een schorsing van twee jaar uit nadat ze in 2003 al eens op het gebruik van anabole steroïden betrapt werd. Ze riskeert nu een levenslange schorsing. Sinds haar comeback werd ze wereldkampioene vijfkamp indoor in 2006 en won ze zilver in de zevenkamp op de wereldkampioenschappen van 2007 in Osaka.

In Peking plaatste Blonska zich ook voor de finale van het verspringen. Met 6m76 leverde ze de op twee na beste prestatie van alle deelneemsters.