De competitie zit erop voor Sebastien Godefroid en Carolijn Brouwer. Het zeilduo kon zich niet voor de medal race plaatsen in de Tornado-klasse. Na tien regatta's eindigden ze op de twaalfde plaats. Alleen de eerste tien zeilen donderdag nog voor de knikkers.
Godefroid, die op de openingsceremonie de Belgische vlag mocht dragen, en Brouwer waren woensdag goed begonnen met een zesde plaats in de achtste regatta. Daarmee klommen ze naar de achtste plaats in de stand op. Een opgave in de negende regatta kostte hen echter vier plaatsen in het klassement. Met een negende plaats in de tiende regatta kon dat niet meer goedgemaakt worden. De opgave in de negende regatta kwam er door een mastbreuk. "Niettegenstaande de dagelijkse check van het materiaal had een sluiting het begeven. De mast kwam langzaam naar beneden. Handyman Sebbe slaagde er in de zaak in orde te krijgen voor de volgende race", legde teamleider Luc Ameloot uit.

Ze werden in die tiende regatta nog wel negende, maar dat volstond niet voor een finaleplaats. Ze eindigen op een twaalfde plaats. Alweer een ontgoocheling in het Belgische kamp.

De 37-jarige Godefroid en 35-jarige Brouwer, die in Qingdao nooit hoger stonden dan de 8e plaats, behaalden vorig jaar op het WK in Cascais zilver. Godefroid nam deel aan zijn vierde Spelen en Brouwer aan haar derde (haar eerste voor België), maar het waren hun eerste Spelen samen. Na de Spelen van Athene in 2004 besloten ze samen in de Tornado te stappen. Op de andere Spelen had Godefroid altijd in de Finn-klasse gevaren, met een zilveren medaille (1996) en twee 7e plaatsen (2000 en 2004) als resultaat. Brouwer werd voor Nederland in 2000 13e in de 470-klasse en in 2004 19e in de Europe.

"Kan het niet geloven"

"Ik kan het nog niet goed geloven. Alles was moeilijk, maar we leken het onder controle te hebben", schrijft Godefroid kort na de wedstrijd op zijn website. "Een medal race, met wind, had nog een mooie eindsprint kunnen leveren. Gewoon de medal race mogen meevaren, had heel wat goed gemaakt. We hebben hard gewerkt, goed gewerkt, veel opgegeven, en dan het onderspit moeten delven wegens materiaalbreuk... . We hadden het ons anders voorgesteld".

"Het is nog een beetje vroeg om een overzicht van de Spelen te maken. Toch kan ik zeggen dat we best tevreden waren over de tweede helft. In het begin hebben we af en toe wat stomme fouten gemaakt. Tegen het einde echter liep alles aan boord, ondanks het hele moeilijke weer, zoals gewenst. Voor onszelf hebben we getoond dat we het konden. Dat we echt een plaats in de top-8 van de Tornadowereld hebben. De harde realiteit echter is dat we dit niet concreet hebben kunnen maken, en dat doet pijn".

Stand na 10 van de 11 regatta's

1. Spanje 36,0 pts (Fernando Echavarri, Anton Paz)
2. Australië 39,0 (Darren Bundock, Glenn Ashby)
3. Argentinië 44,0 (Santiago Lange, Carlos Espinola)
4. Duitsland 52,0 (Johannes Polgar, Florian Spalteholz)
5. Canada 57,0 (Oskar Johansson, Kevin Stittle)
6. Nederland 58,0 (Mitch Booth, Pim Nieuwenhuis)
7. Italië 58,0 (Francesco Marcolini, Edoardo Bianchi)
8. Griekenland 60,0 (Iordanis Paschalidis, Konstantinos Trigonis)
9. Groot-Brittannië 66,0 (Leigh McMillan, Will Howden)
10. Oostenrijk 68,0 (Roman Hagara, Hans Peter Steinacher)
11. Frankrijk 69,0 (Xavier Revil, Christophe Espagnon)
12. België 72,0 (Carolijn Brouwer, Sebastien Godefroid)
13. Oekraïne 99,0 (Pavlo Kalynchev, Andriy Shafranyuk)
14. China 102,0 (Luo Youjia, Chen Xiuke)
15. Verenigde Staten 114,0 (Johnny Lovell, Charlie Ogletree)