BRUSSEL - Prinses Mathilde is vannacht om 1.14 uur in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht bevallen van een zoon. Het zoontje van prins Filip (43) en prinses Mathilde (30) heet Gabriël Boudewijn Karel Maria, weegt 4 kilogram en is 52 cm groot. De jongen heeft blauwe ogen en blond haar, meldt het paleis. De prinses en haar zoon maken het goed.
Prins Gabriël is op een natuurlijke manier geboren. Volgens een zichtbaar vermoeide prins Filip is de bevalling goed verlopen. Prinses Mathilde en hijzelf zijn erg verheugd, aldus de prins, maar doodmoe. De vader zei er nog bij dat Gabriël er erg krachtig uitziet en erg lijkt op zijn oudere zusje. ,,Gabriël heeft enorm grote handen en grote voeten. Hij zal dus een krachtige jongen worden. Zijn uiterlijk past dan ook goed bij zijn krachtige naam.''

Om kwart voor vier kwamen koning Albert en koningin Paola hun kleinkind bezoeken, samen met de ouders van prinses Mathilde, graaf Patrick d´Udekem d´Acoz en gravin Anna Komorowski. Om kwart over vijf mocht prinses Elisabeth haar broertje voor het eerst zien. Zij kwam met haar vader en haar kindermeisje en met de peter van Gabriël, Charles Henri d'Udekem d'Acoz. Het grote publiek zal de kleine prins vanaf zaterdag te zien krijgen.

Premier Verhofstadt heeft prinses Mathilde en prins Filip ,,namens de hele regering en de bevolking'' gefeliciteerd. Daarnaast kwamen veel felicitaties binnen van regeringsleden en de bevolking.

Prinses Elisabeth, het eerste kindje van Filip en Mathilde, kwam op 25 oktober 2001 met een keizersnede ter wereld. Toen gaf prins Filip, samen met de gynaecologe, dezelfde nacht nog een persconferentie waarin hij vrijuit praatte over het verloop van de geboorte. Dat had onder meer te maken met het feit dat Elisabeth kroonprinses is. Zij is tweede in de lijn voor de troonopvolging, na haar vader prins Filip.

Derde in lijn voor troonopvolging

Het nieuwe broertje van Elisabeth wordt derde in de lijn voor de troonopvolging, na zijn vader, prins Filip, en zijn zusje, prinses Elisabeth. Alle andere troonopvolgers schuiven een plaatsje op: prinses Astrid wordt nu vierde, haar kinderen vijfde, zesde, zevende achtste en negende. Prins Laurent schuift naar de tiende plaats.

Het tweede kindje van prins Filip en prinses Mathilde, is het zevende kleinkind voor ons vorstenpaar en het tweede kleinkind van graaf en gravin d'Udekem d'Acoz, de ouders van Mathilde.

Meter van Gabriël wordt Barones Hans-Ulrich von Freyberg, geboren Maria Christina Rossi di Montelera, achternicht van Prins Filip. Peter wordt Graaf Charles-Henri d'Udekem d'Acoz, broer van Prinses Mathilde.

Gabriël is nieuwe naam

De naam Gabriël, de eerste naam van het nieuwe prinsje, komt voor het eerst voor in de stamboom van de koninklijke familie. Pas met de tweede naam van hun zoontje - Boudewijn - hebben prins Filip en prinses Mathilde verwezen naar een familielid, koning Boudewijn, de oom van Filip, die tien jaar geleden overleed.

Gabriël is een Hebreeuwse naam en betekent ,,God heeft zich sterk getoond''. De naam is vooral bekend van de bijbel, volgens wie Gabriël een van de aartsengelen was.

Filip en Mathilde kozen de naam in de eerste plaats omdat ze hem mooi vonden. ,,Maar ook omdat hij wortelt in drie religieuze tradities: Het jodendom, het christendom en de islam'', legde prins Filip vanmiddag uit.

Het eerste kindje van Filip en Mathilde, prinses Elisabeth, werd vernoemd naar de overgrootmoeder van prins Filip, koningin Elisabeth (1876-1965). Filip vertelde twee jaar geleden na de geboorte van zijn dochtertje dat koningin Elisabeth een koningin was met een sterk karakter en dat hij hoopte dat zij een voorbeeld kon zijn. Elisabeth is eveneens een Hebreeuwse naam en betekent ,,Huis van God'' of ,,Getuigenis van God''.