Asielzoekers van dak Merksplas gehaald
Foto: belga
Twee asielzoekers dreigden er zondagavond mee om zelfmoord te plegen door van het dak van het gesloten centrum in Merksplas te springen. De twee mannen klommen om twintig voor elf ’s avonds na onderhandelingen met de brandweer en de directie van het centrum weer naar beneden. Ook binnen het centrum was het onrustig.
Een Irakees en een Iraniër klommen zondagavond op het dak van het gesloten centrum in Merksplas. Ze dreigden ermee naar beneden te springen en eisten aandacht voor de moeilijke leefomstandigheden binnen het centrum.

Niet lang nadat binnen in het centrum het nieuws bekend raakte, braken er rellen uit. Een groot aantal ruiten sneuvelden, en ook een deel van het meubilair werd vernield. De politie voerde met een twintigtal manschappen een charge uit om de gemoederen te bedaren.

Momenteel is alles opnieuw rustig. De veiligheidsdiensten hadden de grootste moeite om in te praten op de twee mannen die op het dak zaten. Uiteindelijk besloten ze dan toch om hun protest te staken.

Volgens Alex Wieme van het VAK vragen de vluchtelingen aandacht voor hun situatie. Vorige week was er al een zelfmoordpoging in het centrum van Merksplas, die toen op het nippertje kon vermeden worden. Volgens het actiecomité zorgen de moeilijke levensomstandigheden, samen met de frustraties over het uitblijven van de rondzendbrief over regularisatie, ervoor dat steeds meer vluchtelingen dergelijke wanhoopsdaden ondernemen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig