Simon Gerrans wint eerste alpenrit
Foto: ap
Simon Gerrans (C.A) heeft de 15e etappe in de Tour gewonnen. De Australiër haalde het in de eerste Alpenrit van zijn medevluchters Egoi Martinez (EUS) en Danny Pate (TSL).
Bernhard Kohl kwam als vijfde over de streep, Carlos Sastre werd zesde.

Het werd een spektakel op de slotklim naar Prato Nevoso. Een spervuur van aanvallen bracht Evans aan het wankelen. Een secondenspel voor de gele trui werd finaal gewonnen door Frank Schleck. Slecht nieuws voor de Belgen: Stijn Devolder gaf op.

We krijgen een razendspannende slotweek in de Ronde van Frankrijk. Zoveel is zeker na de eerste van drie Alpenritten. Maar liefst vijf renners gaan de rustdag in met minder dan 49 seconden op geletruidrager Frank Schleck. De topdrie wordt gescheiden door nauwelijks acht seconden.

Opvallend ook dat Tourfavoriet Evans de overige favorieten op twee kilometer van de top moest laten gaan. Een zekerheid: Schleck, de verrassend sterke Kohl, Evans, Menchov, Vandevelde of Sastre gaat de Tour winnen.

De renners betraden in deze eerste Alpenrit van Embrun naar Prato Nevoso Italiaans grondgebied. Meer bepaald de Col Agnel kreeg daardoor op de top een andere naam: de Colle Agnello.

Op deze col van buiten categorie bleef het opvallend rustig onder de favorieten. Zij bleven samen en reden met een achterstand van meer dan een kwartier op vier leiders over de top. De Australiër Gerrans, de Spanjaarden Arrieta en Martinez en de Amerikaan Pate kregen een vrijgeleide van het peloton en wisten daar al dat ze konden spurten voor de overwinning.

Doodsmak

Wel opschudding in de buik van het peloton. Naast de sprinters moest ook Stijn Devolder onmiddellijk de rol lossen. Mentaal leeg stapte hij ontredderd in de volgauto. Ook tumult in de afdaling. De gewezen Tourwinnaar Pereiro ging hard tegen het asfalt. Hij miste een bocht en kwam zeven meter lager op de weg terecht. Een doodsmak. Balans: (enkel) een gebroken schouder.

In de vallei bleef het, mede door het hondenweer en de valpartij in de afdaling, lange tijd rustig. Een ideaal scenario voor de troepen van geletruidrager Evans, die het tempo controleerden. Even verder was er opnieuw een val.

Aan een rotonde gingen zowel links als rechts verschillende renners tegen de grond. Zo konden de vier vluchters hun voorsprong uitbouwen tot 17 minuten. Het sein voor CSC om het peloton op een lang lint te zetten. Eerst O’Grady en Sörensen, dan Arvesen, Cancellara en Voigt deden het peloton pijn en stelden alles in het werk om hun koptrio ideaal aan de voet van Prato Nevoso af te zetten.

Secondenspel

Op de slotklim moest Arrieta al snel lossen. Ondanks beukwerk van Martinez bleven de drie overige vluchter samen. In de sprint boekte 28-jarige Gerrans de mooiste overwinning uit zijn profcarrière. Martinez en Pate mochten mee op het podium.

In de achtergrond dunde Andy Schleck en Sastre de groep der favorieten uit tot 10. Voor Cunego en Monfort ging het te snel. Sastre probeerde enkele keren Evans te verrassen. Ook Menchov trok op avontuur, maar ook hij ging tegen het asfalt en kon achtervolgen.

De uitval van Kohl bleek wel de goede. Hij kreeg Sastre, de herrezen Menchov en Valverde mee. Evans, die al voor de start lek reed, beleefde geen topdag. De strijd om geel werd zo een echt secondenspel dat uiteindelijk gewonnen zou worden door Frank Schleck.

De Luxemburger pakt de trui met zeven seconden op Kohl en acht op Evans. De Tour ligt volledig open. Morgen is het rustdag, waarna nog twee Alpenetappes volgen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig