Volgens de Duitse tv-zender ARD heeft een Spaans laboratorium van de universiteit van Extremadura meer dan tien wielerteams in de Ronde van Frankrijk hulp aangeboden om dopingtests te omzeilen.
'In een email aan meer dan tien wielerploegen die ook in het bezit is van de ARD, biedt de universiteit van Extremadura aan om door middel van urineanalyses een compleet steroïdenprofiel van de renners samen te stellen', zo meldt de ARD.

Aan de hand van zo'n profiel kan een renner nagaan of hij al dan niet de grenswaarden benadert die tot een positieve dopingcontrole kunnen leiden, wat de deur openzet voor dopinggebruik.

Volgens de ARD heeft de teammanager van het Duitse Gerolsteiner, Hans-Michael Holczer, de email ontvangen en zijn ook onder andere teams zoals Milram, CSC en Columbia gecontacteerd. Holczer verklaarde aan de ARD dat hij de email heeft doorgestuurd naar het Wereldantidopingagentschap (WADA).

De secretaris-generaal van deze organisatie, David Howman, zou aan Holczer geantwoord hebben dat 'de door u beschreven praktijken erg alarmerend zijn'. Het hoofd van het Franse antidopingagentschap (AFLD), dat de dopingtests in de Tour uitvoert, zei dan weer dat 'als het nieuws waar blijkt, dit erg verontrustend is'.

De informatie is ondertussen doorgespeeld aan het Spaanse gerecht, dat mogelijk een onderzoek zal starten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig