De drie Duitse bergbeklimmers die op 8 juli door Koerdische rebellen werden ontvoerd op de berg Ararat, zijn vrijgelaten en maken het goed. Dit heeft het Turkse ministerie van buitenlandse zaken zondag bekendgemaakt.
De Turkse minister van buitenlandse zaken Ali Babacan heeft zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier gebeld om hem het nieuws mee te delen, zei het ministerie. Wanneer en waar precies de Duitsers zijn vrijgekomen liet het ministerie onvermeld. Ook Steinmeier ging niet in op de details van de zaak.

Wel dankte hij de Turkse regering en de plaatselijke Turkse veiligheidstroepen voor hun inzet en hun steun bij de Duitse pogingen een oplossing te bereiken. De Duitsers werden zondag om 12.00 uur vrijgelaten, meldde het pro-Koerdische persbureau Firat, dat zijn bericht baseerde op een verklaring van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De PKK suggereerde dat unilateraal besloten was de drie te laten gaan.

De gouverneur van de provincie Agri, waar de Ararat ligt, zei dat de drie na een medisch onderzoek zullen worden overgedragen aan de Duitse autoriteiten.

Volgens de televisiezender CNN-Turk bevinden de drie zich in het grensstadje Dogubayazit. Gouverneur Mehmet Cetin zei op een persconferentie dat de PKK-rebellen die de Duitsers gegijzeld hielden gedwongen waren hun gijzelaars te laten gaan omdat zij door Turkse troepen werden achtervolgd.

Zij zouden de drie hebben achtergelaten en zelf in allerijl zijn weggevlucht. Nog geen half uur later werden de drie door Turkse paramilitairen gevonden, aldus Cetin.

De PKK heeft gezegd de Duitsers te hebben ontvoerd uit protest tegen de behandeling van PKK-aanhangers in Duitsland. De organisatie zei de drie pas vrij te zullen laten als de Duitse regering het verbod op de PKK zou opheffen en het Turkse leger zijn militaire operatie tegen de rebellen in Zuidoost-Turkije zou staken. De PKK strijdt al sinds 1984 voor autonomie in de Koerdische regio van Turkije.

Sinds begin jaren negentig hebben de rebellen verscheidene buitenlandse toeristen en klimmers ontvoerd en weer vrijgelaten. De rebellen gebruiken dikwijls schuilplaatsen in het onherbergzame noorden van Irak als uitvalsbasis.

De drie klimmers maakten deel uit van een groep van dertien Duitse klimmers. Ze werden ontvoerd op de berg Ararat in het oosten van Turkije, dicht bij de grens met Armenië en Iran. Volgens de bijbel landde de ark van Noach op de Ararat toen het water van de zondvloed zakte.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig