Paus sluit wereldjongerendagen af met misviering
Foto: AFP
Paus Benedictus XVI heeft zondagochtend op het hippodroom van Sydney met een misviering de Wereldjongerendagen afgesloten. De volgende jongerendagen gaan in 2011 door in Spanje.
Honderdduizenden gelovigen, waarvan velen terplaatse de nacht hebben doorgebracht ondanks de koude, hebben Benedictus toegejuicht bij zijn aankomst per helikopter.

De paus reed vervolgens in de pausmobiel door de massa, die bol stond van de vlaggen uit de hele wereld en religieuze vaandels. Daarna maakte hij zich op voor de mis. Die begon met Gregoriaanse gezangen in het latijn, conform aan de nieuwe liturgische stijl die Benedictus XVI aanhangt.

Hij vertrekt maandagochtend van Australië terug naar Rome en zijn zomerverblijf in Castelgandolfo. Hij heeft er dan zijn langste en verste reis van zijn pontificaat opzitten.

'Het moment is aangebroken om vaarwel, of eerder tot ziens, te zeggen (...) De Wereldjongerendagen in 2011 zullen plaatsvinden in de Spaanse hoofstad Madrid', verklaarde de paus aan zo'n 300.000 pelgrims die bijeenzaten voor de misviering. Madrid
Met Madrid ontvangt Europa opnieuw de grootste religieuze bijeenkomst van de katholieke Kerk. Voor Sydney hadden de vorige Wereldjongerendagen plaats in Keulen, Duitsland. Het was toen de eerste maal dat Benedictus XVI voorzitter was, maar de locatie was nog gekozen door zijn voorganger paus Johannes Paulus voor diens dood.

Madrid is de persoonlijke keuze van Benedictus XVI, onthullen bronnen dichtbij het Vaticaan. In Spanje, traditioneel een katholiek land, is secularisatie aan een opmars bezig, wat voor spanningen zorgt binnen de lokale Kerk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig