Het bureau van de Britse premier Gordon Brown heeft bevestigd dat één van zijn medewerkers in januari zijn blackberry is kwijtgeraakt tijdens een verblijf in China toen hij Brown vergezelde en dat een onderzoek is geopend.
Downing Street ontkent echter het bericht in de Sunday Times dat de medewerker het slachtoffer was van een valstrik van de Chinese inlichtingendiensten.

Hoewel het toestel geen ultrageheime informatie bevat, zou een vijandige inlichtingendienst volgens experten er mogelijk toegang mee kunnen krijgen tot een server van Downing Street en dus tot zijn mailverkeer.

Volgens Downing Street werd het apparaat verloren tijdens een receptie en zet de verdwijning de veiligheidsregels niet op de helling. 'Het klopt dat een lid van het bureau van de premier zijn blackberry is kwijtgeraakt tijdens een bezoek aan China in januari, maar niet onder de geciteerde omstandigheden', luidt het in een mededeling.

De Sunday Times schrijft dat de medewerker in kwestie, wiens identiteit niet werd vrijgegeven, een Chinese dame had ontmoet in een discotheek in Shanghai, die ermee had ingestemd hem te vergezellen naar zijn hotel.

Volgens de krant, die een anonieme hoge Britse ambtenaar aanhaalt, had de medewerker daags nadien ontdekt dat zijn blackberry kwijt was.

De verdwijning past in een lange lijst van 658 draagbare computers van het Britse ministerie van Defensie die werden gestolen of van 89 apparaten die zoek zijn geraakt sinds 2004. In 2008 raakten dan weer 26 USB-sticks verloren, waarvan er drie geheime informatie bevatten en negentien andere informatie met beperkte toegang.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig