Grootschalige alcoholcontroles in Brussel
Politiezone BRT controleert volgende week buschauffeurs op rijden onder invloed Foto: corelio
Bij een grootscheepse alcoholcontrole in de zes Brusselse politiezones hebben de lokale en federale politie 90 chauffeurs betrapt die onder invloed reden. Vijftien personen zagen hun rijbewijs ingetrokken worden door het parket.
Dat meldt de federale politie zondagochtend. De 166 agenten controleerden tussen 20.00 uur en 06.00 uur in totaal 1.073 chauffeurs en bij 1.029 daarvan namen ze een alcoholtest af. Veertig chauffeurs bleken meer dan 0,5 promille in hun bloed te hebben en 50 chauffeurs zelfs meer dan 0,8 promille. Vijftien personen hadden zelfs zoveel op dat het parket het nodig vond hun rijbewijs in te trekken.

Volgens de federale politie is dat cijfer niet onaanzienlijk. 'Het gaat toch om 9 procent van de gecontroleerde chauffeurs', zegt hoofdcommissaris Michaël Jonniaux van de federale politie. 'Bij de laatste gelijkaardige controleactie in januari ging het om tien procent van de chauffeurs. Het blijkt dat op een zaterdagavond in de hoofdstad toch nog heel wat mensen die te veel gedronken hebben, achter het stuur kruipen.'

Naast de alcoholcontroles voerde vooral de zone van Brussel Hoofdstad/Elsene ook controles uit van de boordpapieren, de identiteitsdocumenten van de chauffeur en de technische staat van het voertuig. Daarvoor werden 236 processen-verbaal opgemaakt.

Bovendien pakten de agenten tijdens de afgelopen nacht ook 9 personen op. Drie van hen stonden geseind, drie anderen werden voor een misdrijf gearresteerd en de laatste drie omdat ze illegaal in België verbleven.

Aan de Full Integrated Police Action of FIPA-actie, de 36ste in haar soort, namen 166 agenten deel van de zes Brusselse politiezones. Dat zijn Brussel Hoofdstad/Elsene, Brussel West (Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem/Jette/Koekelberg/Ganshoren), Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst), Brussel Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node), Montgomery (Sint-Pieters-Woluwe/Sint-Lambrechts-Woluwe) en Marlow (Ukkel/Oudergem/Watermaal-Bosvoorde). Zij kregen steun van de helikopter van de federale politie en van de Coördinatie- en Steundienst.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig