BRUSSEL - Walter Godefroot keert terug in het peloton. Vanaf de HEW-Cyclassics in Hamburg, die gereden wordt op 30 juli, wordt hij de nieuwe grote baas van Astana, de ploeg van de Kazak Alexandre Vinokourov en de opvolger van Liberty Seguros. Dat meldde de Gazet Van Antwerpen donderdagavond.
De 62-jarige Godefroot ging eind vorig jaar met pensioen, nadat hij de laatste jaren van zijn carrière manager was van Telekom en later T-Mobile.

Godefroot zou zeker tot het einde van dit seizoen de plak zwaaien bij de ploeg, die werd opgericht toen Liberty Seguros in mei ermee ophield wegens het dopingschandaal rond de Spaanse dokter Fuentes. Geldschieter van de ploeg is een consortium van vijf Kazakse bedrijven.

Verrassing

,,Dit is ook voor mij een verrassing'', meldde Walter Godefroot in het bericht op de site van Gazet Van Antwerpen. ,,Want ik was na mijn periode in Duitse loondienst echt niet meer van plan om nog actief te gaan werken in de wielrennerij. Tot ik telefoon kreeg van Alexandre Vinokourov. Hij meldde me dat het er bij Astana momenteel wat chaotisch aan toe gaat, na hun niet-selectie voor de Tour. ’Vino’ vroeg aan mij om een nieuwe structuur op poten te zetten, met het oog op de volgende jaren. Ook wat het behalen van een nieuwe ProTour-licentie betreft zal ik mijn inbreng hebben. Het is de bedoeling dat ik mee het dossier samenstel dat aan de licentiecommissie wordt voorgelegd''.

Vinokourov en Godefroot kennen elkaar nog van bij T-Mobile. Vinokourovs team kreeg na het verdwijnen van Liberty Seguros de toestemming om de ProTour-licentie van die ploeg over te nemen, en zou dus ook mogen starten in de Tour. Omdat de dag voor de Tour bleek dat vijf van de negen geselecteerde renners van Astana betrokken waren in het dopingschandaal rond Fuentes, kon het team niet deelnemen aan de Tour. Alle in het schandaal betrokken renners werden namelijk geschorst, en daardoor kwam Astana niet aan het minimum aantal renners om te mogen starten in de Tour.

Opvolger van Manolo Saiz

Godefroot wordt dus de opvolger van Manolo Saiz, die in mei samen met enkele anderen werd aangehouden bij het losbarsten van het schandaal. Op 9 juni legde Saiz zijn functies bij de ploeg neer. ,,Ik heb begrepen dat hij de voorbije weken op de achtergrond zijn rol is blijven spelen'', vertelt Godefroot. ,,Maar ik neem aan dat hij nu definitief afscheid zal nemen van het team''.