ROME - De guerrillabeweging Hezbollah heeft in Libanon een staat binnen een staat gecreëerd en moet ontwapend worden. Dat zegt de Libanese premier Fuad Saniora in een donderdag verschenen interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera.
Hij zegt ook dat de Hezbollah opereert in opdracht van Syrië en Iran. Saniora sprak niet eerder zulke duidelijke taal over de guerrillabeweging, maar zijn kantoor beweerde later dat de krant hem op sommige punten verkeerd had geciteerd.

De Hezbollah kan alleen ontwapend worden met behulp van de internationale gemeenschap, als eerst een staakt-het-vuren in de huidige strijd is bereikt, zo haalde de krant Saniora aan.

,,Het is geen geheim dat de Hezbollah gehoorzaamt aan de politieke agenda’s van Teheran en Damascus. De hele wereld moet helpen de Hezbollah te ontwapenen. Maar eerst moeten we een staakt-het-vuren zien te bewerkstelligen'', aldus de Libanese premier.

Foute vertaling

Zijn kantoor stelde later dat Saniora’s uitspraken van het Engels in het Italiaans waren vertaald en dat het daar fout was gegaan. De premier zou in werkelijkheid hebben gezegd dat hulp van de internationale gemeenschap geboden is om Israël ertoe te bewegen zich terug te trekken uit het door Libanon geclaimde gebied Chebaa Farms, opdat de Libanese regering de Hezbollah kan ontwapenen.

Volgens Corriere della Sera zei Saniora dat het om de Hezbollah te kunnen ontwapenen zaak is dat Israël helpt de beweging haar legitimiteit te ontnemen, door Libanese gevangenen vrij te laten en zich terug te trekken uit Chebaa Farms.

,,Als dat is gebeurd kan onze regering zeggen dat de Hezbollah geen legitieme reden meer heeft om een gewapende militie te zijn. Ze zal dan onvermijdelijk worden gedwongen als puur politieke kracht binnen ons democratische systeem te opereren'', zo werd Saniora geciteerd.

Hij zei ook dat de ’misdadige’ Israëlische bombardementen op Libanon een averechts effect hebben: ,,Ze bombarderen burgers en zorgen er zo voor dat de Hezbollah sympathie krijgt die er anders niet geweest zou zijn.''