BRUSSEL - De Italiaan Giberto Simoni heeft zondagmiddag de veertiende rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij haalde het in een sprint met vier van Laurent Dufaux, Richard Virenque en Andrea Peron. Alexandre Vinokoerov pakt 43 seconden op Lance Armstrong, die de gele trui behoudt.
De Kazak Alexandre Vinokoerov, de derde in de stand, kwam als zesde binnen op 41 seconden van winnaar Simoni. Geletruidrager Lance Armstrong (US Postal) en Jan Ullrich, de tweede in de stand, kwamen binnen met een achterstand van 1:23 op Simoni en dus 42 seconden op Vinokoerov.

Armstrong blijft leider met vijftien seconden voorsprong op Ullrich. Vinokoerov nadert Armstrong tot op achttien seconden.

Ritverslag

Het ging om een etappe van Saint-Girons naar Loudenvielle (191 kilometer) met onderweg vier beklimmingen van eerste en twee van tweede categorie.

Met zeventien reden ze vroeg in de rit weg: Botcharov, Virenque, Dufaux, Beltran, Nardello, Pradera, Zampieri, Peron, Bettini, Simoni, Rogers, Beneteau, Aldag, Petrov, Piil, Mengin en Guidi. Een tijdlang fietste Armstrongs ploegmakker Beltran zelfs virtueel in de gele trui. Dat maakte dat niet de ploeg van Armstrong het gewicht van de wedstrijd moest dragen, maar dat netjes kon overlaten aan Bianchi en Euskaltel-Euskadi.

In volle finale en nadat onze landgenoot Rik Verbrugghe de Tour op de Col de Mente verlaten had, bleven er van de leiders drie over: Dufaux, Virenque en Simoni. Terwijl hun vroegere gezellen een voor een opgepeuzeld werden door de tenoren, bleven zij buiten schot. Niet zonder dat Andrea Peron in de slotkilometer nog was komen aansluiten. De eindspurt was voor Gilberto Simoni voor Dufaux, Virenque en Peron.

Terwijl Simoni en zijn maats de streep steeds dichterbij wisten komen, werd de gele trui van Lance Armstrong alweer ernstig in gevaar gebracht op de Col du Peyresourde. Iban Mayo en Alexandre Vinokoerov beantwoordden met plezier een aanval van Christophe Moreau, die ze later overboord wipten om steeds verder van Armstrong weg te kunnen rijden. Op een bepaald moment bedroeg de voorsprong van Vinokoerov en Mayo meer dan een minuut op Armstrong, Ullrich, Basso en Zubeldia, zodat Vinokoerov virtueel de gele leiderstrui overgenomen had. De Amerikaan en de Duitser kregen de kloof echter verkleind tot 43 seconden.

Maar met Ullrich op vijftien seconden en Vinokoerov nu ook op achttien blijft de spankracht onverminderd in de Tour. De rit van maandag over de Tourmalet en aankomst op Luz Ardiden kondigt zich alweer als een nieuw hoogtepunt aan.


De uitslag:

1. Gilberto Simoni (Ita/SAE), de 191,5 km in 5u31:52. (gem.: 34,622 km/u)
2. Laurent Dufaux (Zwi/ALS) 0:00.
3. Richard Virenque (Fra/QST) 0:00.
4. Andrea Peron (Ita/CSC) 0:03.
5. Walter Bénéteau (Fra/BLB) 0:10.
6. Alexandre Vinokoerov (Kaz/TEL) 0:41.
7. Iban Mayo (Spa/EUS) 0:41.
8. Steve Zampieri (Zwi/VIN) 0:41.
9. Haimar Zubeldia (Spa/EUS) 1:24.
10. Ivan Basso (Ita/FAS) 1:24.
11. Lance Armstrong (VSt/USP) 1:24.
12. Jan Ullrich (Dui/BIA) 1:24.


De tussenstand:

1. Lance Armstrong (VSt/USP) 61u07:17.
2. Jan Ullrich (Dui/BIA) op 0:15.
3. Alexandre Vinokoerov (Kaz/TEL) 0:18.
4. Haimar Zubeldia (Spa/EUS) 4:16.
5. Iban Mayo (Spa/EUS) 4:37.
6. Ivan Basso (Ita/FAS) 7:01.
7. Tyler Hamilton (VSt/CSC) 7:32.
8. Francisco Mancebo (Spa/BAN) 10:09.
9. Christophe Moreau (Fra/C.A) 10:09.
10. Carlos Sastre (Spa/CSC) 12:40.