SRINAGAR/LONDEN - Indiase en de Pakistaanse artillerie-eenheden hebben elkaar vandaag hevig beschoten in het noorden van Kashmir. Het is de eerste keer sinds november dat de twee legers er elkaar zo hevig bestoken.
India had in november een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd. Toch bleven Indiase troepen geregeld in gevecht met islamistsiche strijders die Kashmir willen afscheiden van India.

Het artillerieduel vond plaats in de streek van Kargil, langs de demarcatielijn tussen de twee mogendheden. Twee jaar geleden nog deden beschietingen bij Kargil bijna een nieuwe oorlog om Kashmir ontbranden. De twee landen vochten sinds 1947 al twee oorlogen over de zeggenschap over het gebied.

Eerder deze week sloot de Pakistaanse leider Pervez Musharraf een bezoek aan India af zonder enige toenadering over Kashmir te hebben bereikt. De Indiase premier Atal Behari Vajpayee beschuldigde Musharraf er na afloop van geobsedeerd te zijn door de kwestie Kashmir, waardoor er ook op andere terreinen geen resultaten mogelijk waren.