BRUSSEL - Eerste reekshoofd Kim Clijsters (WTA-6) heeft zich niet zonder moeite geplaatst voor de halve finales van het WTA-graveltoernooi van Knokke (150.000 dollar). Tegen de Spaanse gravelspecialiste Magui Serna (WTA-27), het vijfde reekshoofd, had Clijsters drie sets nodig: 6-1, 4-6 en 6-3.
Voor een talrijk opgekomen publiek ging Clijsters sterk van start. De Belgische nummer twee brak al in het tweede spelletje door de service van de Spaanse. Serna slaagde er echter in meteen daarop terug te breken, tot ergernis van Clijsters: 2-1.

Tot op dat moment was de wedstrijd vrij evenwichtig verlopen, maar na dat aftastend begin, schakelde Clijsters een versnelling hoger. Een versnelling te hoog voor de Spaanse, zo bleek. Clijsters speelde de bal zeer precies en op de service van Serna werd het 3-1. De Belgische gunde Serna nadien geen punten meer. Via drie opeenvolgende lovegames sleepte Clijsters de eerste set in de wacht.

Clijsters leek in geen tijd te zullen doorstoten naar de halve finale, maar dat was duidelijk buiten de Spaanse gerekend. Serna, eerder dit jaar finaliste in Porto, startte de tweede set als herboren. In het tweede game ging de Spaanse voor het eerst in de wedstrijd door de service van Clijsters: 0-2. Clijsters, die de fouten ondertussen opstapelde, slaagde er toch in terug te keren tot 3-3.

Bij een 3-4 stand in het voordeel van Serna, maakte Clijsters een dubbele fout. Clijsters raakte hierdoor uit concentratie en moest uiteindelijk de set uit handen geven met 6-4. Ook in de derde set wist Clijsters niet meteen een antwoord te verzinnen op het spel van de Spaanse. Bij 4-3 hervond Clijsters evenwel haar vertrouwen. Serna klampte nog even aan, maar moest zich bij de derde wedstrijdbal toch gewonnen geven: 6-3.

"Dit was geen makkelijke wedstrijd", erkende Clijsters achteraf. "In de eerste set maakte Serna vrij veel fouten, waardoor ik in geen tijd de set in de wacht kon slepen. Nadien raakte ik wat uit concentratie. Tot halverwege de derde set maakte ik veel te veel fouten. Toen ik in die derde sets na veel moeite op 4-3 kwam, wist ik dat ik gewonnen spel had. Ze maakte het me nog even moeilijk, maar de derde wedstrijdbal was gelukkig de goede".

In haar wedstrijd van de halve finales speelt Clijsters tegen de Oezbeekse Iroda Tulyaganova. Die versloeg vandaag de Spaanse Angeles Montolio, het vierde reekshoofd.