STOCKHOLM - Ericsson is diep in de rode cijfers beland. De Zweedse fabrikant van mobiele telefoons heeft vandaag bekendgemaakt dat het resultaat voor belastingen in het tweede kwartaal van dit jaar 5,3 miljard kroon (573 miljoen euro) negatief is geweest.
In het tweede kwartaal van vorig jaar behaalde het concern nog een winst voor belastingen van 6,7 miljard kroon (247 miljoen euro). Worden eenmalige posten en kosten voor herstructurering meegerekend, dan komt het verlies zelfs uit op 20 miljard kroon (2,16 miljard euro). De resultaten komen overeen met wat analisten hadden verwacht.

Reorganisatie

De kwartaalomzet verminderde met 3 procent tot 62,8 miljard kroon (6,78 miljard euro). Ericsson verwacht voor de rest van het jaar ,,een vlakke tot matige groei'' van de markt voor mobiele telefoons. Het concern is bezig met een reorganisatie die vanaf volgend jaar een jaarlijkse besparing moet opleveren van omgerekend ruim 160 miljard frank.

Dit jaar zullen er volgens de Zweedse onderneming over de hele wereld 400 miljoen tot 440 miljoen mobiele telefoons worden verkocht. Daarmee verlaagde het concern zijn eerdere raming van 430 miljoen tot 480 miljoen. Ericsson verkocht in het tweede kwartaal 7,7 miljoen gsm's tegen 6,2 miljoen in het eerste kwartaal.