Een uitbreiding met de zes faciliteitengemeenten in de rand rond Brussel zou het Brussels gewest 75 miljoen en de Franse gemeenschap 132 miljoen euro opleveren. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door het studiecentrum van het FDF. Open VLD zwaait met heel andere cijfers
Volgens de studie zouden de inwoners van de faciliteitengemeenten globaal niet gestraft worden door de overheveling naar het Brussels Gewest. In het minst optimistische scenario zou hun fiscale toestand ongewijzigd blijven, luidt het.

Nog volgens de studie zou de toepassing van een strikte verdeling van de personenbelastingen op basis van taal de Franse gemeenschap zo'n 60 miljoen euro per jaar opleveren.

Open VLD: 'Charmeoffensief'

Volgens kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD) klopt die studie niet. 'Dit charme-offensief van het FDF moet de vrees van mening inwoner in de faciliteitengemeenten met betrekking tot fiscaliteit doen afnemen, maar is te doorzichtig', aldus Van Biesen.

'Een vergelijking tussen de gemiddelden in Brussel en de Vlaamse rand levert een verschil op van 1,5 procent aanvullende gemeentebelasting en 1 procent agglomeratiebelasting. Dit verschil van 2,5 procent wordt versterkt door taksen zoals milieubelasting en de korting van het Vlaams Gewest op de belastingaangifte', zegt Van Biesen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig