Ilse Heylen Europees kampioen judo
Foto: © Photo News
ROTTERDAM - Onze landgenote Ilse Heylen heeft op het Europees Kampioenschap Judo in Rotterdam de gouden medaille gewonnen. In de finale van de categorie tot 52 kg klopte ze een Roemeense. Cédric Taeymans en Ann Simons grepen net naast het brons. Heylen pakte brons op de Olympische Spelen.
Ilse Heylen (-52 kg) begon het tornooi met twee gemakkelijke zeges. Zowel de Israëlische Boshri als de Poolse Bukowska versloeg ze met ippon. In de halve finale versloeg ze de de Portugese Telma Monteiro ook met een ippon. In de finale klopte ze de titelverdedigster, de Roemeense Iona-Maria Aluas Dinea, met koka.

Vorig jaar moest Heylen op het EK in Boekarest in de finale nog het onderspit delven voor dezelfde Roemeense. Voor Heylen, op de Olympische Spelen van Athene goed voor brons, is het de eerste Europese titel.

Cédric Taeymans ging vlot naar de laatste vier, maar toen liep het fout. In de klasse tot 60 kilogram was de Oostenrijker Ludwig Paischer in de halve finale te sterk. In de strijd om het brons ging het mis tegen de Nederlander Ruben Houkes. Die graaide de medaille met een yuko voor zijn neus weg.

Ook Ann Simons greep net naast het eremetaal. In de categorie tot 48 kilogram verloor ze de finale van de herkansingen. De Turkse Nese Sensoy Yildiz vloerde haar met ippon.

En in de categorie tot 57 kilogram deed Katrien Ongena niet lang mee. Ze ging er meteen uit tegen Isabel Fernandez uit Spanje.