Balkenende optimistisch over Nederlands ,,ja''
Foto: rr
DEN HAAG - De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende heeft vandaag in een interview met de Volkskrant verklaard ,,optimistisch'' te zijn over de uitkomst van het referendum over de Europese grondwet op 1 juni. Recente peilingen die duiden op een groeiend aantal nee-stemmers doet hij af als ,,momentopnames''.
,,Ik heb geen zin om te speculeren over wat er gebeurt bij een nee. Ik ga voor een ja en ik ben optimistisch'', zegt de Nederlandse premier. Volgens Balkenende kan een ,,harde, maar waardige'' campagne de balans doen doorslaan in het voordeel van het ja-kamp.

De regering besliste daarom deze week een speciale folder huis-aan-huis te verspreiden, met daarin een samenvatting van de grondwet. Eerder kreeg de kiezer al een meer uitgebreide uitleg en de integrale tekst van de grondwet.

De premier meent dat Nederland veel te winnen heeft bij een Europese samenwerking. ,,Het grondwettelijk verdrag biedt kansen om onze economie te versterken. Het geeft ons ook de mogelijkheid om de strijd tegen het terrorisme en onveiligheid beter aan te pakken''.

Meerderheid is tegen

Uit een recente peiling van het onderzoeksbureau TNS-NIPO blijkt dat een meerderheid van de mensen die op 1 juni zeker gaan stemmen, tegen de Europese grondwet is. Bijna 40 procent van de stemgerechtigde Nederlanders zegt zeker te gaan stemmen. Van hen is 54 procent tegen en 27 procent voor.

De nee-stemmers zijn volgens opiniepeilingen tegen de grondwet uit protest tegen de regering van Balkendende, de dure euro en de eventuele toetreding van Turkije tot de EU.