Nieuw Sobervirus op komst
Foto: rr
BERLIJN- De Duitse autoriteiten hebben vandaag gewaarschuwd voor een nieuwe versie van het computervirus Sober dat in het verleden op grote schaal extreem-rechtse spam heeft verzonden. Het federale Duitse departement voor IT-beveiliging verwacht op grond van de broncode van het virus dat het zich vanaf maandag zal gaan verspreiden.
Het nieuwe virus heet Sober.p. Het effect van het virus is nog onduidelijk, maar computergebruikers kunnen best hun antivirus-software vernieuwen. Het eerste Sober-virus dook in oktober 2003 op.

Het is een zogenoemd ’paard van Troje’ dat krakers toegang geeft tot andermans computers. Die computers worden vervolgens gebruikt om spam te versturen. Bij het Sober-virus ging het hierbij altijd om neonazistische e-mail.

Vorige week dook een andere variant van het virus op in Duitsland en de Verenigde Staten. De spam bestond toen uit berichten met onderwerpkoppen als ,,Zestig jaar vrijheid: wie viert het?'', refererend aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de e-mail werd een link gegeven naar de website van de NPD, een extreemrechtse Duitse partij.