,,Verkiezingen zonder splitsing onwettelijk''
ZEMST - Door de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet te splitsen brengt de federale overheid de regelmatigheid van de volgende federale verkiezingen in het gedrang.
Dat schrijft de staten-generaal van burgemeesters en schepenen van Halle-Vilvoorde na hun bijeenkomst in Zemst. Ze zullen een open brief schrijven aan de koning, de regeringen, de Vlaamse partijvoorzitters en gemeentebesturen.

De burgemeester en schepenen vinden dat de huidige situatie discrimineert en strijdig is met de grondwet. ,,Onze colleges van burgemeesters en schepenen worden met een niet ernstig uit te voeren opdracht opgezadeld. De federale overheid doet bewust een juridisch vacuüm ontstaan''.

De staten-generaal herhaalt voorts haar eis dat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst moet worden omdat het bestaan ervan strijdig is met de grondwet en beslissingen van het Arbitragehof. De burgemeesters blijven van de Vlaamse partijen de uitvoering van hun engagement tot splitsing eisen dat ze in mei vorig jaar met de burgemeesters aangingen.

De splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde wordt een zaak van efficiënt bestuur genoemd en daarom een noodzaak voor de burgers.