LONDEN - Groot-Brittannië wil de toestroom van asielzoekers flink indammen tot "enkele tienduizenden per jaar". In een interview met de krant The Observer zegt de minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, dat de aanpak van het asielprobleem prioriteit heeft voor een volgende regering met Labour.
"Er is een grens aan het aantal aanvragen dat je kunt afhandelen", zegt Straw. "Hoe medelevend je ook kunt denken over de gevolgen van een burgeroorlog, de gevolgen ervan zullen toch vooral in de conflictregio zelf bestreden moeten worden", beargumenteert de minister het voorstel. Straw tekent wel aan dat de gewenste quota-aanpak in Europees en ander internationaal verband besproken moet worden.

Uitzonderingen

Straw zegt overigens in "uitzonderlijke gevallen" asielzoekers dan toch te willen toelaten. De uitlatingen van de bewindsman komen op het moment dat de regering van premier Tony Blair door de oppositie van een slap asielbeleid wordt beticht.

Op dit moment vragen zo'n 76.000 mensen formeel asiel aan in Groot-Brittannië. Ongeveer 20.000 mogen uiteindelijk blijven. Het werkelijke aantal asielzoekers ligt een stuk hoger, namelijk ongeveer 110.000. Het ministerie telt echtgenoten en kinderen van de aanvragers niet mee.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in