SANTA MARIA - In het proces waarbij Michael Jackson terechtstaat voor seksueel misbruik van een toen dertienjarige jongen, heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren laten weten de bewijsvoering tegen de 46-jarige superster te willen afronden.
Procureur Tom Sneddon kondigde aan volgende week zijn laatste getuigen te gaan bevragen voor het Santa Maria Superior Court. Betwist is nog het mogelijke getuigenis van een vroegere lijfwacht van ’Wacko Jacko’, die momenteel in de naburige staat Nevada voor roof is aangeklaagd. De man moet de aanklacht hard maken dat Jackson zijn vermeend slachtoffer, Gavin Arvizo, alcohol te drinken heeft gegeven en dat de tiener één keer een dronken indruk gaf.

Gisteren getuigde de moeder van Gavin, Janet Arvizo, voor het laatst. Jackson’s advocaat hield zijn strategie vol om het getuigenis van de 36-jarige vrouw in twijfel te trekken en haar af te schilderen als een geldhongerige bedriegster. Zo confronteerde de topadvocaat haar met foto’s waarop zij met blauwe vlekken bedekt was. Dat waren volgens haar de gevolgen van mishandeling in 1998 door de security van een grootwarenhuis. Met een klacht wegens slagen en verwondingen kreeg Janet Arvizo in het jaar 2000 een schadevergoeding van 150.000 dollar. Maar Mesereau wees haar op ongerijmdheden in haar verklaringen en verwees naar veelvuldige mishandelingen door haar ex-man. De verdediger wreef de vrouw aan dat zij een leugenaarster is die van autoriteiten, bedrijven en prominenten geld voor haar toen aan kanker lijdende zoon wou aftroggelen.

Eenmaal het OM de bewijsvoering heeft afgerond, is het de beurt aan de verdediging om in het offensief te gaan. Bedoeling is een reeks sterren aan het woord te laten die het goede karakter van de superster in de verf gaan zetten en zullen zeggen dat zijn voorliefde voor kinderen onschuldig is. Het lijstje omvat mogelijks onder andere Liza Minnelli, Liz Taylor, Stevie Wonder, Diana Ross, Larry King en zijn talkshowcollega Jay Leno die zal getuigen dat Janet Arvizo financiële hulp bij hem heeft gezocht.

De vrouw verzekerde de jury vandaag dat zij dit nooit heeft gedaan en dat zij niet weet of haar zoon dat zou hebben gedaan. Zij zei in het algemeen dat zij nooit heeft geprobeerd geld te krijgen voor de behandeling van haar zoon en niets afwijst van liefdadigheidsacties voor Gavin.

Het OM toonde ook een video die door een privé-detective was gemaakt. Er was te zien hoe het gezin Arvizo winkelde en in een auto zat. Het document moet bewijzen dat de entourage van de superster de Arvizo’s wel degelijk scherp in de gaten hield.

De moeder van Janet getuigde dat het contact van de King of Pop met haar kleinzoon een blijvend effect op hem had. Na terugkeer van Neverland, was hij, net als zijn broer en zijn zus, een ,,ander kind'' geworden, zei ze.