BRUSSEL- Twee verrassingen vielen er zaterdag te noteren op de eerste speeldag van de eerste ronde van de play-offs in de NBA. Phoenix, de laatste geplaatste in de Western Conference, ging met 95-96 winnen op het terrein van de beste formatie van het reguliere seizoen, San Antonio. Boston, de nummer zes uit de Eastern Conference, haalde het dan weer bij Indiana, de nummer drie, met 100-103.
De Suns maakten hun status van zwart beest van de Spurs zaterdag opnieuw waar. In de reguliere competitie wonnen ze ook al drie van de vier onderlinge ontmoetingen. Phoenix-rookie Amare Stoudemire maakte met een driepunter gelijk (87-87) op het einde van de reglementaire speeltijd, waarna spelverdeler Stephon Marbury met een driepunter in de laatste seconden van de eerste verlenging het lot van de thuisploeg bezegelde. Marbury was de topscorer van de avond met 26 punten.

Dankzij een formidabele prestatie van Paul Pierce kon Boston in Indianapolis zegevieren. Op 7,5 minuut van het einde stonden de Celtics nog 13 punten in het verlies, maar de vleugelspeler tekende 21 van zijn 40 punten aan in het laatste kwart. Hij lukte ook 21 opeenvolgende vrijworpen, een nieuw play-offrecord (Karl Malone (Utah) maakte er in 1997 tegen de Lakers 18 op een rij).